12 marca 2013

Sos czosnkowy do pizzy

Nasz ulubiony sos czosnkowy. Mogę go jeść ze wszystkich np. kiełbasą, pizzą, chipsami. My preferujemy mocno czosnkowy dlatego zawsze daję 4 ząbki, jeśli chcecie łagodniejszy dajcie 2 lub 3. Wszystko zależy od Waszych smaków.


SKŁADNIKI :
  • 3 łyżki ziół np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka cukru  
  • sól, pieprz 
 Zioła wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, aby się zaparzyły. Po około 5 minutach do wody z ziołami dodać śmietanę, majonez i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać na gładki sos. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tartki do sosu. Dodać cukier i wszystko wymieszać dokładnie. Na końcu posolić i popieprzyć do smaku. Sos wstawić na 30 minut do lodówki, aby czosnek się przegryzł.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.