Przedstawiam Wam jeden ze smaczniejszych chlebów wg mnie. Jest on prosty w wykonaniu i w zasadzie taki jak najbardziej podstawowy, jaki można zrobić w domu. Posmarowany domowym smalczykiem smakuje znakomicie. Przepis pochodzi z angielskiej książki "Ultimate bread" autorstwa Erica Treuille & Ursuli Ferrigno, a ja go znalazłam tutaj.
Przepis dołączam do akcji zorganizowanej na mikserze przez BlondStefa "Domowe pieczywo i bułki".
SKŁADNIKI :
- 15 g świeżych drożdży
- 325 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Wyrośnięty chlebek szybkim ruchem przekładamy na nagrzaną blachę lub kamień do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-45 minut na złoty kolor. Upieczony chleb będzie popukany od spodu wydawał głuchy odgłos.
Upieczony, gorący chleb delikatnie przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.