SPIS TREŚCI

12 listopada 2013

Makaron z woka z wołowiną i warzywami

Bardzo lubimy dania kuchni chińskiej i dziś pierwszy, ale na pewno w istnieniu bloga nieostatni przepis z tego gatunku. Pyszny makaron o smaku czosnku i imbiru z przeróżnymi warzywami. Wołowina, aby szybko się usmażyła i była mięciutka powinna pochodzić z młodego zwierzątka. I ważne jest, aby przeleżała troszkę w marynacie, im dłużej tym lepiej bo bardziej skruszeje. Danie szybkie i bardzo smaczne. 


MARYNATA :
  • 500 g młodej wołowiny
  • 5 łyżek sosu sojowe ciemnego (u mnie Indonezyjski)
  • 1/2 łyżeczki sosu piri piri
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Wołowinę pokroić na cienkie kawałeczki, włożyć do miski, dodać sos sojowy, sos piri piri, ocet balsamiczny, sok z limonki,, cukier brązowy i paprykę. Wszystko dokładnie za pomocą łyżki wymieszać. Odstawić najlepiej do lodówki na minimum 30 minut.

SKŁADNIKI :
  • 250 g brokuła świeżego lub mrożonego
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchwi
  • 2 cebule czerwone
  • 1 duża papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 20 g świeżego imbiru
  • 250 g makaronu jajecznego do dań z woka
  • 6 łyżek oleju
  • sos piri piri
  • sos sojowy ciemny
  • sól, pieprz
Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki, por, paprykę i marchew kroimy w słupki, łodygi selera na grubsze plasterki. Imbir i czosnek siekamy na cienkie plasterki, a cebulę w grubsze piórka.


Na woku na największym ogniu rozgrzewamy olej, aż będzie bardzo gorący, zacznie się dymić, ale nie palić. Wrzucamy mięso w marynacie i często mieszając smażymy wciąż na największym ogniu przez 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron wg opisu na opakowaniu. I następnie na małym ogniu gotujemy makaron na al dente, u mnie zajęło to 5 minut.
Do podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę i brokuła i mieszając smażymy przez 5 minut, później wrzucamy paprykę, cebulę, czosnek i imbir, smażymy kolejne 5 minut. Jeśli danie w tym momencie jest bardzo gęste to podlewamy je około 50-100 ml wody z gotowania makaronu, na koniec wrzucamy pora i seler naciowy i smażymy ostatnie 5 minut, doprawiamy ostatecznie do smaku sosem piri piri, sosem sojowym, solą i pieprzem, po czym dodajemy makaron prosto z wody i mieszamy wszystko.

Podawać gorące.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie orientalny klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też. Tradycyjna Polska kuchnia jest świetna, ale warto czasem zrobić sobie odskocznię do innych smaków. :-)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.