Bardzo lubimy dania kuchni chińskiej i dziś pierwszy, ale na pewno w istnieniu bloga nieostatni przepis z tego gatunku. Pyszny makaron o smaku czosnku i imbiru z przeróżnymi warzywami. Wołowina, aby szybko się usmażyła i była mięciutka powinna pochodzić z młodego zwierzątka. I ważne jest, aby przeleżała troszkę w marynacie, im dłużej tym lepiej bo bardziej skruszeje. Danie szybkie i bardzo smaczne.
MARYNATA :
- 500 g młodej wołowiny
- 5 łyżek sosu sojowe ciemnego (u mnie Indonezyjski)
- 1/2 łyżeczki sosu piri piri
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sok z jednej limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
SKŁADNIKI :
- 250 g brokuła świeżego lub mrożonego
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchwi
- 2 cebule czerwone
- 1 duża papryka
- 6 ząbków czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 250 g makaronu jajecznego do dań z woka
- 6 łyżek oleju
- sos piri piri
- sos sojowy ciemny
- sól, pieprz
Na woku na największym ogniu rozgrzewamy olej, aż będzie bardzo gorący, zacznie się dymić, ale nie palić. Wrzucamy mięso w marynacie i często mieszając smażymy wciąż na największym ogniu przez 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron wg opisu na opakowaniu. I następnie na małym ogniu gotujemy makaron na al dente, u mnie zajęło to 5 minut.
Do podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę i brokuła i mieszając smażymy przez 5 minut, później wrzucamy paprykę, cebulę, czosnek i imbir, smażymy kolejne 5 minut. Jeśli danie w tym momencie jest bardzo gęste to podlewamy je około 50-100 ml wody z gotowania makaronu, na koniec wrzucamy pora i seler naciowy i smażymy ostatnie 5 minut, doprawiamy ostatecznie do smaku sosem piri piri, sosem sojowym, solą i pieprzem, po czym dodajemy makaron prosto z wody i mieszamy wszystko.
Podawać gorące.
Uwielbiam takie orientalny klimaty :)
OdpowiedzUsuńMy też. Tradycyjna Polska kuchnia jest świetna, ale warto czasem zrobić sobie odskocznię do innych smaków. :-)
Usuń