31 stycznia 2014

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem na słodko

Z dzieciństwa pamiętam, że zawsze w piątek na obiad była smażona rybka w panierce z kartoflami i dodatkiem była surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, doprawiona cukrem na słodko. W szkolnej stołówce też serwowali taką. U mnie obecnie też nie może jej zabraknąć, bo to moja ulubiona surówka, kwaśna, ale słodka. Wszystko oczywiście zależy od kapusty jaką użyjemy i własnego smaku.


SKŁADNIKI :
  • 500 g kapusty kiszonej

Bułki śniadaniowe rosnące nocą

Przy niewielkim wysiłku możemy sami w domu upiec smaczne bułeczki. Ten przepis jest idealny jeśli chcemy mieć rano cieplutkie pieczywo. Na pewno dzieci ucieszyłyby świeżutkie, pachnące bułeczki na śniadanie do szkoły. Przepis jest bardzo łatwy, bułeczki formujemy wieczorem, a rano pieczemy. Są bardzo smaczne. Przepis znalazłam tutaj.


SKŁADNIKI :
  • 250 ml ciepłego mleka

30 stycznia 2014

Warkocz francuski ze szpinakiem, kurczakiem i serem camembert

Na karnawałową imprezę dla wielbicieli szpinaku mam taki oto warkocz. Chrupiące ciasto, aromatyczny środek i rozpływający się ser camembert. Na zdjęciu niżej jak zwykle znajdziecie instrukcję krok po kroku jak wszystko przygotować.


SKŁADNIKI :
  • 1 łyżka masła

Kociołek warzywno-mięsny z ananasem

Bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe, nie dość, że szybko, to w dodatku może być zdrowo i kolorowo. Na blogu jest już przepis na taki kociołek drobiowy, a dziś wieprzowy z nutą ananasa. W 30 minut możemy wyczarować obiad o cudownym smaku i bogaty w warzywa. Danie idealne dla osób które do późna pracują, uczą się czy też przez inne obowiązki są bardzo zajęci. Kociołek smakuję zarówno dzieciom, jak i dorosłym.


SKŁADNIKI :
  • 1 łyżka smalcu

Sałatka z czarną soczewicą

Szybka i zdrowa sałatka, doskonale się sprawdzi na śniadanie, kolację, ale także jako dodatek np do grilla. Jest łatwa, smaczna i przygotowuje się ją ekspresowo. Małe czarne ziarenka soczewicy idealnie się komponują w takich sałatkach.


SKŁADNIKI :
  • 1 długi ogórek zielony

29 stycznia 2014

Lekka Pianka

Jeśli zostanie Wam nadmiar białek np. po pączkach lub ajerkoniaku to propozycją na ich wykorzystanie może być oto taka lekka pianka. Znalazłam ją tutaj, zmieniłam nazwę, gdyż ptasiego mleczka w ogóle w smaku to nie przypomina. Jest to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach i dłoniach. Schłodzona idealna na letnie dni, polecam również choć jedną porcję osobom na diecie odchudzającej. Trochę słodyczy w życiu nie zaszkodzi.


BISZKOPT :
  • 3 jajka

Karczek zapiekany z ogórkami konserwowymi i cebulką w ketchupie

Nie tak dawno na blogu gościł przepis na karkówkę zapieczoną z pieczarkami i cebulą w zalewie. Dziś troszkę inna propozycja, a mianowicie z ogórkami konserwowymi w ketchupie. Mięsko równie smaczne jak poprzednie, idealne na zwykły obiad, jak i na przyjecie gości. Przepis kiedyś znaleziony w gazecie. 


SKŁADNIKI :
  • 1 kg karkówki wieprzowej

Schab gotowany w 10 minut w czerwonym winie

W Boże Narodzenie zajadaliśmy się pysznym schabem gotowanym w winie, tylko całkowicie o tym zapomniałam. Był już na blogu wcześniej podobny wyrób, ale gotowany w samym majonezie. Schabik wychodzi soczysty pod warunkiem, że za długo go nie przetrzymamy na gazie. Lekko różowy kolor i ziołowy aromat kuszą gości, zwłaszcza że wędlinka bez zbędnych konserwantów.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg wąskiego schabu

28 stycznia 2014

Oponki Serowe

W ubiegłym roku zrobiłam pyszne pączusie serowe, ale z dzieciństwa pamiętałam okrągłe oponki. Przeszukałam zeszyt i znalazłam przepis. Porównałam z kilkoma internetowymi i nie trafiłam nigdzie na ten co mam od dawien dawna. Do moich oponek nie dodaje się w ogóle jajek. Wychodzą pyszne, po wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie, oczywiście najlepiej smakują w dniu upieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie takie miseczki oponek, jak na zdjęciu poniżej. I dodam jeszcze, że robi się je bardzo szybciutko i łatwo.


SKŁADNIKI : 
  • 1/2 kg twarogu

Ślimaczki drożdżowe z boczkiem, ogórkiem i serem

Gości możemy ugościć mnóstwem pyszności. Zwykła pizza już się znudziła, choć ciasto od niej wciąż w roli głównej. I tak kombinuję jak zrobić coś bardziej efektownego, ostatnio były koperty pieczarkowo - brokułowe, a dziś są ślimaczki z boczkiem, kwaśnym ogórkiem, żółtym serem i sosem ostrym słodko - kwaśnym, który dodał charakteru tym zawijańcom. Było naprawdę bardzo smacznie i ślimaczki zniknęły w mgnieniu oka. 


CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej typ 650

26 stycznia 2014

Bułeczki Panini - Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku

W tym tygodniu w kuchniach ezoterycznego spotkania przy piekarniku powstawały do wyboru słodkie Churros i bułeczki Panini. Dla mnie wybór był prosty, czyli bułeczki z bloga Doroty, gdyż Churros z przepisu Buddyego Valastro znajdziecie już na blogu tutaj. Bułeczki wyszły bardzo smaczne i puchate, jedne z lepszych jakie jadłam. Mój piekarnik nie przypieka bułek na złoto i zgodnie z poradami Doroty przetrzymałam drugą partię dłużej, aby się bardziej zarumieniły i to był błąd bo wyschły, że nie dało się ugryźć, a bladawe na prawdę na smaku nie tracą i są pyszne. Wniosek taki, aby uważać i ich zbyt długo nie wysuszyć.


ROZCZYN :
  • 100 g mąki pszennej typ 650

24 stycznia 2014

Sałatka z surimi, selerem naciowym, papryką, porem, jabłkiem i mandarynką

Dzięki mojej ulubionej sałatce polubiłam selera naciowego i tak ostatnio powstała moja nowa sałatka warzywna z nutą owocową właśnie z nim. Delikatne surimi doskonale się skomponowało z łagodną papryką, pikantnym porem i selerem, a wszystko przełamane kwaskowym jabłkiem i słodką soczysta mandarynką. Wyszło bardzo smacznie.


SKŁADNIKI :
  • 250 g paluszków surimi

23 stycznia 2014

Bułeczki Serduszka z masłem czosnkowym

Lubicie bułki czosnkowe? Dziś propozycja, którą zrobiliśmy na dzień babci, bo nie każda babcia lubi słodkości. Bułki powstały na cieście od Rogalików Solanek, ale aby było widać uczucie w ich przygotowanie włożone, powstały serduszka. W poście znajdziecie zdjęcia pokazujące krok po kroku ich przygotowanie, to na prawdę łatwe. My zrobiliśmy 16 malutkich bułeczek, ale jeśli chcemy większe do kanapek, to radzę rozwałkować na grubszy prostokąt i podzielenie go na mniej części. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą propozycją na Walentynki. Idealnie sprawdzą się do kolacji, śniadania, ale także jako dodatek do zup np. żurku, jak i dodatek do grilla. I powiem Wam, że musiały być smaczne skoro niejadek, wybredny na wszystko zjadł dwie jeszcze ciepłe i nawet nie przeszkadzało mu to masło czosnkowe z pietruszką.


SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej typ 650

22 stycznia 2014

Łazanki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i boczkiem

Łazanki pierwszy raz jadłam kiedyś gotowe kupione w sklepie, ale że to danie bardzo łatwe to już teraz robię sama w domu. Połączenie kapusty z boczkiem i makaronem jest bardzo smaczne. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że kto spróbuje to nie będzie żałował, ale tęsknił za tym jakże tradycyjnym polskim obiadem. 


SKŁADNIKI :
  • 500 g kapusty kiszonej

19 stycznia 2014

Rogaliki Solanki - Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku

Pierwszy raz w tym miesiącu wzięłam udział we wspólnym wypieku pieczywa zorganizowanym przez Małgosie. Akcja polegała na tym, że wszystkie osoby piekły rogaliki z tego samego przepisu. Rogaliki robi się łatwo, a wychodzą bardzo smaczne. Po upieczeniu chrupiące i mięciutkie w środku. W przepisie oryginalnym ciasto smarowane było olejem, ja go zamieniłam na oliwę z oliwek od suszonych pomidorów, co dało dodatkowy posmak. Rogaliki te idealne smakują z samym masełkiem. Na drugi dzień równie świeże, choć już nie chrupiące. Z podanych składników wychodzi 16 rogalików.


SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej typ 650

Koperty drożdżowe z salami, brokułami, pieczarkami i żółtym serem

 Po raz drugi wzięłam udział w Wyzwaniu blogerek i blogerów zorganizowanym przez Paulinę i Martę. Tematem tego miesiąca były Karnawałowe przekąski na imprezę domową. Razem z moim w zabawie wzięło udział 15 blogów. Temat był fajny, bo lubię tworzyć smaczne przegryzki. Długo się zastanawiałam czy do akcji dodać danie na ciepło czy na zimno i co by było trudniej w końcu wymyśliłam sama koperty z nadzieniem z pieczarek, brokuła, salami i sera. Ciasta standardowo użyłam tego od pizzy. Wyszło pyszne, mięciutkie ciasto, bogaty w smaku farsz, aż ciężko było się oprzeć przed kolejnymi zjadanymi kopertami. Z podanych składników wyszło mi 16 sztuk.


CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej

15 stycznia 2014

Kalie szynkowe nadziewane serkiem z ogórkowymi łodyżkami

Były już podobne jadalne kwiatuszki zrobione z serka mascarpone i szparagów zielonych (znajdziecie je tutaj), dziś wersja tańsza i bardziej dostępna. Chudziutka szynka z ulubionym serkiem i świeży zielony ogórek. Pyszne, a zarazem piękne. Skusilibyście się na taką przekąskę? Sezon karnawałowy, więc zachęcam Was do przygotowania takich kalii, pracy dużo nie ma, a efekt i smak gwarantowany. W szynkę zamiast sera możemy włożyć ulubioną pastę np z jajek czy łososia. Wystarczy puścić wodzę fantazji.


SKŁADNIKI :
  • kilka cienkich okrągłych plastrów szynki

14 stycznia 2014

Krokiety z kapustą, pieczarkami i suszonymi śliwkami

Naleśniki z wytrawnymi farszami to to co lubię najbardziej. Dzisiejsza propozycja to krokiety na mięciutkich naleśnikach pełnoziarnistych z bardzo aromatycznym farszem. Idealne na święta, połączenie kapusty, pieczarek i suszonych śliwek, cóż chcieć więcej.
Propozycję dołączam do akcji zorganizowanej na Mikserze przez BlondStefa.


Usmażyć naleśniki z tego przepisu.

FARSZ :
  • 500 g pieczarek

10 stycznia 2014

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Na blogu jest już od dawna przepis podstawowy na naleśniki, dziś inny, bardziej zdrowy. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej są delikatniejsze, rozpływają się w ustach, dzieci je uwielbiają. W składnikach jest olej dzięki któremu smażymy już bez tłuszczu na patelni i nie przywierają. Z podanych składników wychodzi mi około 12 cienkich placków.
Przepis dołączam do akcji zorganizowanej na Mikserze przez BlondStefa.


CIASTO:
  • 300 ml mleka

Schab pieczony z morelami i śliwkami suszonymi

Pamiętacie mój konkurs urodzinowy? Pisałam w nim, że świetne przepisy przysłała Pani Mariola, lecz niestety żadne z jej zgłoszeń nie spełniało warunków. I tak właśnie na święta upiekłam schab nadziany morelami i śliwkami z jednego ze zgłoszonych przepisów. Był pyszny, idealny na kanapki, ale równie dobrze sprawdzi się grubiej pokrojony na gorąco jako danie obiadowe. Ja troszkę przesadziłam z wsadem owocowym, bo pchałam ile wlazło, dlatego taka rada, aby dziurkę w mięsie zrobić wąskim nożem, a nie tak jak ja szerokim. 
 Przepis dołączam do akcji zorganizowanej przez Kuchenne Fascynacje "Domowy wyrób".


SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
  • 1 kg schabu wąskiego

9 stycznia 2014

Śledzie z cebulką, jabłkiem i jagodami Goji w sosie jogurtowo-majonezowym

Śledzików jeszcze na blogu nie było, a że okres jest karnawałowy to proponuję pyszną wersję na słodko z owocami Goji, a wiecie że te owoce to afrodyzjak. Goja nadaje smaku i charakteru, jej słodkość doskonale przełamuje słoność śledzików, a kwaśne jabłko dopełnia smaku. Idealne na imprezę, ale również smaczne w zwykły dzień.


SKŁADNIKI :
  • 400 g filetów z matjasa

Orzechowiec z masą orzechową

Ciasto orzechowe to coś czemu ciężko się oprzeć. Na blogu było już wcześniej tutaj i tutaj, ale że kilku osobom masa budyniowa wychodziła za rzadka w tym roku ją udoskonaliłam na dużo bardziej gęściejszą i do tego o smaku orzechów. Wyszło jeszcze pyszniejsze niż wcześniej.


CIASTO :
  • 500 g mąki

4 stycznia 2014

Pizza na wynos i blacha Zenker

Dzięki sklepowi redcoon.pl mam okazję testować blachę do ciasta z pokrywą renomowanej firmy Zenker. Ma ona wymiary 29 x 42 cm i jest pokryta powłoką non-stick. Dodatkowym atutem tej blaszki jest pokrywa wykonana z grubego plastiku z wygodnymi rączkami, umożliwiającymi przenoszenie. 
W owej blaszce możemy przechowywać ciasto bez obaw, że np w lodówce przejdzie zapachami innego jedzenia. Blaszka jest również idealna do transportu. Ja upiekłam w niej taką oto pizzę :


Po sylwestrze zostało mi surowego ciasta na pizzę

2 stycznia 2014

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i papryką w panierce

Na kolejne testy od sklepu redcoon.pl  dostałam małą frytkownicę firmy Steba. Urządzenie to przeznaczone jest zarówno do pieczenia frytek, różnego rodzaju przekąsek jak i fondue. Na wyposażeniu mamy 6 widelczyków i obręcz do ułożenia ich. Sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej, termostat do 190 stopni, lampka kontrolna sygnalizująca nagrzanie się oleju, pojemność 0,9 litra, co jest wygodne jeśli chcemy smażyć nieduże porcje. Minusem jak dla mnie jest koszyczek, gdyż ciężko go się wyjmuje i rysuje wnętrze frytkownicy. Ja na chwilę dzisiejszą przetestowałam ten sprzęt do usmażenia frytek i pieczarek faszerowanych, na które przepis poniżej. Sprzęt sprawdził się znakomicie i nie będę ukrywać że ułatwił mi pracę i zaoszczędził czasu i bałaganu na kuchence.

http://www.redcoon.pl/B434493-Steba-DF-90_Frytkownice?xtmc=steba&xtcr=41

A oto i wspomniane pieczarki, dzięki frytkownicy wyszły ładne kuleczki, można również upiec je na patelni, ale wtedy już nie będą tak okrągłe. Pieczarki te idealne są na święta lub na zwykłą imprezę jako przekąska.


SKŁADNIKI :
  • 15 kapeluszy niedużych pieczarek