30 marca 2015

Muffinki kakaowe "na gazie"

Muffinki kakaowe proste w wykonaniu, a nazwałam je "na gazie" ponieważ dodajemy do nich ulubiony napój gazowany. Napój nie jest wyczuwalny w smaku, ale powoduje, że muffinki są puszyste. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Do robienia tych muffinek koniecznie musi być Dorotka, bardzo lubi mieszać i przelewać składniki. Muffinki możemy spokojnie jeść same bez kremu, jak i ładnie przyozdobione.


SKŁADNIKI :
  • 200 g mąki pszennej

27 marca 2015

Tatterowiec

Tatterowiec z przepisu Piekarni Tatter piekłam dwa razy. Za pierwszym wyszedł mi kwaśny, gdyż zakwas coś się zbytnio ukwasił. Na nowym zakwasie wyszedł pyszny z chrupiącą skórką i mało wilgotnym miąższem, nie mylić z suchym, po prostu niektóre chlebki na zakwasie , aż się lepią w środku, ten nie. O dziwo cieplutki nawet dzieci zajadały, choć zawsze wolą zwykły biały chlebek. Tatterowiec jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jeśli boimy się, że sam nasz zakwas nie da rady, dodajemy odrobinkę drożdży, wtedy na pewno musi rosnąć i urośnie szybciej.


SKŁADNIKI :
  • 400 g aktywnego zakwasu żytniego

Sernik Łaciatek

Mój niejadek bardzo lubi serniki, tak więc dla niego upiekłam taki na kakaowym spodzie w łatki. Sernik jest nie za słodki. Dosyć mokry. Jak dla nas smakuje wybornie.


CIASTO :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Różyczki z masy cukrowej

W ubiegłym roku obiecałam, że wstawię na bloga instrukcję jak zrobić różyczki z masy cukrowej. I tak wreszcie nadeszła na nie pora, gdyż kolejny zaległy tort będzie właśnie z nimi i pojawią się również babeczki nimi dekorowane. Różyczki są dość łatwe w przygotowaniu choć pracochłonne. Możemy je zrobić w różnych kolorach, jak tylko dusza zapragnie.


POTRZEBNE BĘDĄ :

Makaron Nudle z warzywami i kurczakiem po chińsku

Zawsze lubiłam makaron w wietnamskich knajpach. Mój ulubiony to sojowy, ale dziś zwykłe nudle do kupienia w każdym większym sklepie, ja zaopatruje się w Lidlu. Przepis ten dostałam od Camilki. Danie wyszło pyszne, zarówno z sosem jak i bez niego. Przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a wystarczy spokojnie na 4 porcje.


SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego

12 marca 2015

Rolada biszkoptowa z musem truskawkowym

Przepis na tę roladę wzięłam z gazety Kobieta i życie z 2008 roku. Przepis pochodzi od mistrza cukiernictwa R. Główki. Możemy ją zrobić z truskawkami, ale także i z malinami. Moja wersja polana czekoladą jest opcją bardzo słodką, jeśli chcemy przełamać słodycz proponuje polać roladę  lukrem cytrynowym. Pamiętajmy, że ciasta na roladę nie wolno przepiec bo będzie pękać przy zwijaniu.


CIASTO :
  • 4 jajka

Sos słodki chili

Na blogu znajduje już się jeden sos do chińszczyzny słodko-ostry. Dziś prostsza wersja i bardziej pikantna czyli sos słodki chili. Łatwy w przygotowaniu, w smaku łudząco podobny do kupnego sosu. Gdyby sos był dla Was za mało słodki, można dodać odrobinę więcej cukru, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić.


SKŁADNIKI :
  • 4 papryczki chili

2 marca 2015

Tort Smerf

Odkąd urodziła się Dorotka obchodzą z Tomkiem urodziny na jednej imprezie, co by było mi łatwiej wszystko przygotować. I tak na czwarte urodziny Tomek miał Smerfa. Smerf wyszedł jaki wyszedł, ale wszystkim się podobał, troszkę miał za duży nos, ale udekorowany był ekspresowo. Cały przełożony bitą śmietaną, bo takie Tomek najlepiej lubi.


Do przygotowania takiego Smerfa potrzebne będą:
  • okrągły biszkopt

Pasztet z ciecierzycy

Przepis od Eli na pasztet z ciecierzycy okazał się przepyszny. Delikatnie go zmieniłam dodając inne przyprawy, więcej warzyw i bułkę tartą. Po wystudzeniu kroił się doskonale, w smaku wyszedł wyrazisty i pikantny. Ciecierzycę kupiłam w biedronce i bardzo mi zasmakowała taka sama ugotowana, wyjadałam ciepłą z garnka.


SKŁADNIKI :
  • 1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki)