29 maja 2014

Skrzydełka z kurczaka w chrupiącej skorupce

Nigdy nie jadłam gotowych skrzydełek w cieście, więc nie mam porównania czy są w strukturze podobne do tych fastfoodowych. W każdym razie są bardzo smaczne i chrupiące. Dzieciaki je uwielbiają, bo dla nich wszystko co ma panierkę jest pyszne. Zresztą my z mężem też nigdy nie możemy powstrzymać się przed wyciągnięciem ręki po kolejne sztuki. Polecam je przygotować w domku, bo za niewielką cenę mamy w domu pełną michę skrzydełek. I jeszcze dodam, że w środku są bardzo soczyste.


MARYNATA :
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

28 maja 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Pogoda była piękna, chwilowo nastało załamanie, ale na taką suszę jaka jest u nas potrzeba troszkę deszczu. Na te ciepłe dni idealny jest pyszny, puszysty sernik na zimno z truskawkami, bo przecież obecnie jest na nie sezon. Sernik rozpływa się w ustach, jest dosyć słodki, ale przy kwaskowych truskawkach nam to nie przeszkadza.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg sera w wiaderku (używam Pilos)

Zapiekanka gołąbkowa z grzybami

Dziś świetny pomysł na obecnie zaczynający się sezon grzybowy. Pyszna zapiekanka przypominająca w smaku gołąbki, ale bez sosu za to z aromatem lasu. Przepis podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdyż znalazła taką zapiekankę w Leśnym zakątku. Danie jest nieskomplikowane, ale za to pożywne i bardzo smaczne. Mąż nie mógł się powstrzymać przed dokładkami. Zapiekankę zarówno można zrobić w okrągłym jak i podłużnym naczyniu. Polecam, może zdjęcie Was zachęci, bo jak ja na nie patrze to głodna się robię.


SKŁADNIKI :
  • nieduża główka kapusty

27 maja 2014

Gofry chrupiące II

Gofry to deser, który mój niejadek uwielbia. Ostatnimi czasy korzystamy z przepisu pochodzącego z bloga Gdy w brzuchu burczy. Delikatnie zmodyfikowałam przepis na troszkę słodsze i ujęłam proszku do pieczenia. Gofry wychodzą pyszne, chrupiące i delikatne. Idealnie smakują z bitą śmietaną jak i kwaśną śmietaną czy jogurtem naturalnym. Moja gofrownica ma 700 W, więc gofry piekę dłużej, około 10 minut, ale są wtedy idealne. Musimy poznać nasz sprzęt i dojść do tego ile czasu potrzebuje na odpowiednie dopieczenie gofrów, bo gdy czas pieczenia będzie za krótki wyjdą nam naleśniki.


SKŁADNIKI :
  • 3 jajka

26 maja 2014

Tort kobieca talia

Niedawno na blogu utworzyłam zakładkę torty i tak jak powiedziałam będą w niej moje dzieła bez względu czy ładne czy brzydkie. Drugi torcik jaki mam sfotografowany zrobiłam dla męża na urodziny dosłownie w godzinkę. Pomysł był spontaniczny i wykonywany na szybko. Torcik nie jest dopracowany mimo to uważam, że to świetny pomysł, który można zgapić i zrobić. I mam prośbę do hejterów, aby nie komentowali głupio, bo i tak ich komentarze nie ujrzą światła dziennego. Po to mam moderację, aby głupie komentarze obrażające mnie lub moje dzieci nie były publikowane. Dlatego jak, komuś się nie podoba to niech się ugryzie w palce i nie pisze, bo szkoda czasu.


A do przygotowania takiego tortu, potrzebujemy :
  • upieczony podłużny biszkopt

Bułki pszenne podłużne

Dawno nie piekłam w Wypiekaniu na śniadanie, ale że przepis był łatwy, miał proste składniki, a zabrakło pieczywa, postanowiłam na szybko upiec te bułeczki. Wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Na drugi dzień były równie świeże. Na pewno będą stałym gościem w mojej kuchni, zwłaszcza ze już od 3 miesięcy nie kupujemy pieczywa w sklepie i jemy tylko domowe. Przepis na bułeczki pochodzi z tej strony.


SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej typ 500

25 maja 2014

Bułeczki z jagodami i kruszonką : Majowe wyzwanie blogerek i blogerów

W tym miesiącu wyzwanie blogerek i blogerów wyjątkowo późno, ale to dobrze, gdyż dopiero teraz zrobiło się ciepło na dworku. I tak temat piknik okazał się dla mnie dość trudny. Nie miałam pomysłu co zrobić. Chodził mi po głowie jakiś napój zimny do ochłody, ale mąż mówił, że piknik kojarzy mu się z ciastem. I tak tkwiłam w ślepym zaułku, bo wciąż nie miałam planu. I tak spontanicznie wpadły mi do głowy bułeczki z jagodami. Przepis wzięłam z książki "Kuchnia Polska - Domowe Wypieki". Dodałam tylko ciut więcej cukru. Bułeczki wyszły pyszne, puchate i mięciutkie. No i moja ulubiona kruszonka, cóż chcieć więcej.


ROZCZYN :
  • 25 g świeżych drożdży

24 maja 2014

Risotto z białymi szparagami i pulpecikami na oleju rzepakowym

Risotto mimo wielu opinii wcale nie jest trudne do przygotowania, wystarczy cierpliwość i brak pośpiechu w czasie duszenia. Szparagowy sezon jeszcze trwa, więc nie mogłam ich dodać do ryżu. I tak powstał pyszny obiad o winnym aromacie z wiosennymi warzywami i delikatnymi pulpecikami.
Przepis dołączam do akcji  „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.


SKŁADNIKI :
  • 400 g mięsa mielonego

16 maja 2014

Zupa groszkowo-szczypiorkowa z pulpecikami na oleju rzepakowym

Zupki to nasze ulubione obiady. Nie przepadamy za kremami, ani zupami rzadkimi. Zupa musi mieć charakter i dużo wkładu, musi być pożywana i sycąca, gdyż przeważnie jest jedynym daniem. I tak oto propozycja pysznej słodkawej zupki wiosennej. Dzieciaki ją uwielbiają. 
Przepis dołączam do akcji  „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.


PULPECIKI :
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

10 maja 2014

Kokardki z młodą kapustą, marchewką i boczkiem w sosie śmietanowym

Uwielbiamy młodą kapustkę, a że teraz jest na nią sezon to korzystamy. I tak oto powstał bardzo smaczny makaron, coś w stylu łazanek. Mój młodszy pomocnik jadł z dokładką, więc musiało smakować. I co najlepsze w takim obiedzie to to, że zrobimy go w 30 minut.


SKŁADNIKI :
  • 150 g makaronu kokardki

6 maja 2014

Zupa z młodej kapusty z kardamonem

W ubiegłym roku podawałam przepis na zupę parzybrodę, bardzo smaczną z młodej kapusty. Sezon na kapustę się już zaczął, więc nie mogło zabraknąć mojej ulubionej kapuchy w śmietanie na słodko i oczywiście zupki. Dzisiejsza kapuściana jest też raczej na słodko, bo taka właśnie powinna być. Aromatu nadaje jej kardamon. Posypana świeżo posiekanym koperkiem smakuje wyśmienicie. Idealna na gorąco jak i troszkę przestudzona. Bardzo sycąca zupka z mnóstwem witamin.


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 litra zimnej wody

5 maja 2014

Golonka słoikowa

Z serii zrób to sam w domu pyszna golonka w słoiku. Możemy zrobić z tłuszczykiem tak jak ja, lub z samego chudego mięska. Jest to typowe mięsko do wyjmowania ze słoika, dlatego najlepsze są słoiki proste. Golonka ta jest troszkę podobna do dodanej niedawno golonkowej, z tym że łatwiejsza do wykonania i bardziej aromatyczna. Dzięki pasteryzacji możemy ją w lodówce przechowywać nawet miesiąc czasu.
Przepis dołączam do akcji zorganizowanej przez Kuchenne Fascynacje "Domowy wyrób".


SKŁADNIKI :
  • 1 kg golonki bez kości

Camembert i szparagi zapiekane w boczku

W prostocie tkwi smak i elegancja wielu dań. Szparagi i serek camembert otulone boczkiem duńskim i zapieczone w piekarniku są idealnym daniem na przyjęcie jak i na romantyczną kolację we dwoje. Oczywiście równie dobrze możemy upiec tylko szparagi lub tylko serek, my w sezonie lubimy właśnie takie połączenie. Tak upieczony camembert rozpływa się w ustach, serek jest idealnie roztopiony i kremowy, możemy użyć serka o naturalnym smaku lub ziołowego. W sezonie grillowym zamiast w piekarniku możemy upiec te smakołyki na grillu. Idealnie sprawdza się też jako przekąska do piwa.


SKŁADNIKI (dla 2 osób) :
  • pęczek białych lub zielonych szparagów (500 g)