Zupa z młodej kapusty z kardamonem
W ubiegłym roku podawałam przepis na zupę parzybrodę, bardzo smaczną z młodej kapusty. Sezon na kapustę się już zaczął, więc nie mogło zabraknąć mojej ulubionej kapuchy w śmietanie na słodko i oczywiście zupki. Dzisiejsza kapuściana jest też raczej na słodko, bo taka właśnie powinna być. Aromatu nadaje jej kardamon. Posypana świeżo posiekanym koperkiem smakuje wyśmienicie. Idealna na gorąco jak i troszkę przestudzona. Bardzo sycąca zupka z mnóstwem witamin.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 litra zimnej wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 3 młode gałązki lubczyku
- 3 młode gałązki selera
- 1 młody por
- płaska łyżka soli
- 2 łyżki masła
- 6 młodych średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 5 młodych malutkich marchewek
- 2 młode malutkie pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- szczypta chili
- 3 nasiona kardamonu
- 1 łyżka przyprawy jarzynki
- 1 łyżka cukru
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 duży pomidor
- koperek
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, umyte gałązki lubczyku, selera i por, wsypujemy łyżkę soli. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie obieramy cebulę, ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki i cebulę kroimy na malutką kosteczkę, a marchewki i pietruszki w talarki. Gdy wywar w garnku jest już dobrze zagotowany wyjmujemy z niego liście lubczyku, selera i pora. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kardamon i pokrojone warzywa, wsypujemy łyżeczkę pieprzu i szczyptę soli, podsmażamy wszystko ciągle mieszając przez 5 minut. Tak przygotowane warzywa prosto z patelni wrzucamy do garnka z gotującym wywarem. I gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W międzyczasie z kapusty zdejmujemy wierzchnie brzydkie liście, kapustę płuczemy i kroimy na średnie paseczki, pomidora kroimy w kostkę. Po 15 minutach gotowania zupy z warzywami zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojonego pomidora, wsypujemy cukier i przyprawę jarzynkę i od tego momentu gotujemy na średnim ogniu już bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
Kiedy zupa jest już ugotowana zmniejszamy ogień na malutki i przygotowujemy zasmażkę.
ZASMAŻKA :
- 2 łyżki masła
- 100 g boczku wędzonego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Boczek kroimy w malutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy boczek, przesmażamy na złoty kolor, po czym wsypujemy mąkę i energicznie cały czas mieszając podsmażamy przez 3 minuty. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do garnka, od razu ciągle mieszając zupę, aby nie powstały kluchy. Wlewamy łyżkę wazową zupy na gorącą patelnię i zbieramy soki pozostałe po zasmażce, przelewamy wszystko do garnka. Gotujemy jeszcze wszystko 5 minut, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupkę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.