I kolejny przepis z serii wspomnienie lata. Tym razem pomidory o aromatycznym smaku pietruszki, czosnku, cebulki i pieprzu. Możemy latem dodać je do zupy pomidorowej, lub jakiegoś sosu czy innego dania, ale równie dobrze sprawdzą się jako zwykła przekąska. I co warto dodać zalewa z tych słoiczków ponoć ma zbawienny wpływ na kaca, więc nie jednemu panu powinna przypaść do gustu. I bez urazy, że czepiam tutaj się płci męskiej, ale akurat to obserwacja własna na podstawie mojego otoczenia.
Składniki podaję ogółowo, a wszystko zależy od ilości pomidorów i słoiczków, zalewa jest banalnie prosta, więc dorabianie jej do odpowiedniej ilości nie sprawi kłopotu.
SKŁADNIKI :
- pomidory małe podłużne
- natka pietruszki
- gorczyca
- pieprz mielony
- pieprz ziarnisty
- cebula
- czosnek
Pomidory na czubku delikatnie przecinamy na krzyż i wkładamy do dużej miski. Zagotowujemy dużo wody i wrzątkiem zalewamy pomidory w misce. Po 5 minutach odlewamy wrzątek i zalewamy pomidory lodowatą wodą, następnie obieramy ze skórki.
Do każdego wyparzonego słoika wkładamy pomidory, tak aby się zbytnio nie gniotły, po plastrze cebuli, ząbku czosnku i łyżce posiekanej natki pietruszki. Następnie do każdego słoika wsypujemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i 4 ziarnach pieprzu.
Przygotowujemy zalewę.
ZALEWA :
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna przygotowane słoiczki z pomidorami i zakręcamy, odstawiamy na szafkę stawiając do góry dnem czyli na dekielkach.
Kiedy już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.