Jeden z najlepiej schodzących alkoholi na imprezach. Smakuje zarówno paniom jak i panom. Przepis dostałam od znajomej. Pierwszy raz poznałam cytrynówkę na weselu, gdzie była hitem i pobiła popularnością czysty bimber na stole wiejskim. Można ją zrobić na bimbrze zarówno z cukru jak i z żyta. W moich okolicach znany jest ten pierwszy, ale akurat ta na poniższych zdjęciach zrobiona jest na żytku przywiezionym z gór, skąd pochodzi mój mąż. Moc tego alkoholu jest uzależniona od tego ilu procentowy jest bimber. Z tych porcji wyszło mi ciutkę ponad 2 litry cytrynówki, a zależy to od wielkości cytryn i jak dużo wyciśniemy z nich soku.
SKŁADNIKI :
Cytryny umyć, a następnie obrać z nich jak najcieniej skórkę, dokładniej tak, aby białej otoczki zostało jak najmniej na niej, gdyż posiada gorycz. Skórki wrzucić do garnka.
i zalać je bimbrem. Przykryć pokrywką i odstawić na bok na 12 do 24 godzin i jednocześnie przygotować syrop cytrynowy.
Do drugiego garnka wycisnąć sok z pozbawionych skórki cytryn. Wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, aby cukier się rozpuścił i potrzymać jeszcze na małym gazie 5 minut. Następnie też przykryć pokrywką i odstawić na 12 do 24 godzin.
Po wyznaczonym okresie przelać zawartość garnka z syropem cytrynowym do garnka w którym jest alkohol ze skórkami. Przemieszać.
Do czystych butelek przecedzić przez sitko z nałożoną gazą cytrynówkę.
Gotowe butelki odstawić na minimum 24 godziny, aby cytrynówka się przegryzła.
Ja osobiście wole dodać miodu zamiast cukru :)
OdpowiedzUsuńa ile tego miodu?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, nie robiłam nigdy na miodzie. :(
UsuńSuper przepis robiłem i sprawdziłem .Bardzo pyszna cytrynoweczka polecam ;)
Usuńwitam a ile procentow ma miec ten jeden litr bimbru,za odpowiedz z gory dziekuje
OdpowiedzUsuńBimber który kupujemy ma w granicach od 50 do 60 % :)
Usuńwitam! cz zamiast bimbru może być zwykła wódka lub spirytus? rysiaa
OdpowiedzUsuńTak ze zwykłą wódką wyjdzie bardzo nisko procentowy trunek, a ze spirytusem, trzeba by było dolać więcej wody wg upodobań.
Usuńwitam! cz bimber jest dostępny w sklepach?
OdpowiedzUsuńNie bimber raczej nie jest dostępny w sklepie.
UsuńBimber jest dostępny ale tylko regionalnie oczywiscie nie pod tą nazwą
Usuńwlewamy alkohol do wody, nigdy odwrotnie
OdpowiedzUsuńwlewamy zawsze alkohol do wody, nigdy odwrotnie
OdpowiedzUsuńNie pytałam o zdanie, ale dziękuję za opinię, ale ja pozostanę przy moim sposobie wykonania.
Usuńdlaczego? tasz to nie kwas
UsuńJeśli ktoś chce błysnąć swoją inteligencją, albo złośliwością to nie warto wnikać w szczegóły :)
UsuńTo nie jest kwestia błyśnięcia tylko podstawowych zasad związanych z mieszaniem alkoholu. Zawsze od najmocniejszego trunku do najsłabszego.
UsuńDlaczego nie odwrotnie?
UsuńZastanawia mnie to gotowanie soku z cytryn, straci wszystkie witaminy...
OdpowiedzUsuńA co mają witaminy do alkoholu?
Usuńtu chodzi tylko o smak ;)
UsuńJustynko a po zrobieniu ile cytrynówka może stać w butelkach? Angela Angie ;-)
OdpowiedzUsuńOkoło miesiąca z powodzenie :)
UsuńJest boska!!! Jeśli tak można mówić o alkoholu!!!
OdpowiedzUsuńA ile taka cytrynowkapo zrobieniu może stać?
OdpowiedzUsuńU mnie stoi o wiele dłużej i jest dobra
UsuńA mi się zrobił kisiel...
OdpowiedzUsuńRobiłam ją wiele razy i nigdy nawet nie przypominało kisielu
UsuńWyszedł kisiel bo może zamiast cukru dodano mąkę ziemniaczaną ;)
UsuńPani Justyno, cytrynóweczka według Pani przepisu jest przeeepyszna! Dziękuję!
Bardzo dobra cytrynówka, ja osobiście daje 2 szklanki cukru bo przy 3 jest dla mnie za słodka;) za parę godzin będę testował mandarynke z Pani przepisu ;) pozdrawiam Piotr
OdpowiedzUsuńCytrynówka jest świetna ale następnym razem też raczej dodam mniej cukru.
UsuńWitam czas na odstawienie od 12 do 24 godzin a jaki jest najlepszy czas według osób które to już robiły kilka razy?? 😀😀
Usuń