Zupki to nasze ulubione obiady. Nie przepadamy za kremami, ani zupami rzadkimi. Zupa musi mieć charakter i dużo wkładu, musi być pożywana i sycąca, gdyż przeważnie jest jedynym daniem. I tak oto propozycja pysznej słodkawej zupki wiosennej. Dzieciaki ją uwielbiają.
Przepis dołączam do akcji „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.
PULPECIKI :
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + do obtaczania
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa typu Delikat
- 5 gałązek szczypiorku
- sól, pieprz
SKŁADNIKI :
- 1 litr wody
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 2 małe marchewki
- 250 gram świeżego zielonego groszku (można też użyć mrożonego)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka jarzynki
- 5 ziemniaków
- sól, pieprz
Na wolnym ogniu gotujemy około 15 minut od wrzucenia wszystkich pulpecików. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Zupę wyłączyć i dodać do niej resztę posiekanego szczypiorku.
Idealnie smakuje gorąca jak i troszkę przestudzona. Można podać z łyżką słodkiej śmietanki.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest stałym gościem w naszej kuchni, idealnie sprawdza się do zup, sałatek, makaronów, doskonały do potraw na zimno jak i na gorąco.
Ta zupa jest przepyszna, warto ja ugotować!
OdpowiedzUsuń