Risotto mimo wielu opinii wcale nie jest trudne do przygotowania, wystarczy cierpliwość i brak pośpiechu w czasie duszenia. Szparagowy sezon jeszcze trwa, więc nie mogłam ich dodać do ryżu. I tak powstał pyszny obiad o winnym aromacie z wiosennymi warzywami i delikatnymi pulpecikami.
Przepis dołączam do akcji „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.
SKŁADNIKI :
- 400 g mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 500 g szparagów białych
- około 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wina czerwonego słodkiego
- 250 g ryżu Arborio
- 2 duże pomidory bez skóry lub puszka w zalewie
- 250 g marchewki z groszkiem
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy przez krótką chwilę mięso i formujemy zwilżając dłonie w zimnej wodzie malutkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy delikatnie pulpeciku i podsmażamy na dość dużym ogniu na złoty kolor. Wykładamy pulpeciki na ręcznik papierowy i odstawiamy na bok.
Szparagi dokładnie obieramy odkrawając twarde końce (około 1/4 szparaga) i następnie obieramy z twardej błony. Kroimy na kawałki około 3 cm. Na patelni na której smażyły się pulpeciki rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju, wrzucamy szparagi i podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy na miseczkę podsmażone szparagi.
Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i masło. Wrzucamy czosnek i cebulkę i podsmażamy do zarumienienia, następnie dorzucamy ryż i wszystko razem mieszamy przez około minutę, uważając aby ryż się nie przypalił. Tak przygotowaną bazę zalewamy winem i od tej pory na niewielkim ogniu dusimy często mieszając, aż wino wyparuje, a gdy tak się stanie dodajemy łyżkę wazową bulionu i szparagi. Znów często mieszając dusimy, aż płyn odparuje, po czym ponownie zalewamy łyżką wazową bulionu, dodajemy marchewkę z groszkiem. Pamiętając o mieszaniu dusimy do odparowania, dodajemy kolejną łyżkę wazową bulionu i pokrojone w drobną kostkę pomidory.
Czynność z odparowywaniem i dodawaniem bulionu kontynuujemy, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy pulpeciki.
Podajemy gorące.
Czynność z odparowywaniem i dodawaniem bulionu kontynuujemy, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy pulpeciki.
Podajemy gorące.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 więc używamy go w naszej kuchni, gdyż wspomaga serduszko i układ krążenia, wspomaga koncentrację i pamięć, jest idealny dla naszych włosów i paznokci i oczywiście jeszcze dzięki zawartości tym kwasów wspomaga prawidłowy rozwój dzieciaczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.