Łazanki pierwszy raz jadłam kiedyś gotowe kupione w sklepie, ale że to danie bardzo łatwe to już teraz robię sama w domu. Połączenie kapusty z boczkiem i makaronem jest bardzo smaczne. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że kto spróbuje to nie będzie żałował, ale tęsknił za tym jakże tradycyjnym polskim obiadem.
SKŁADNIKI :
- 500 g kapusty kiszonej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 50 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 200 g makaronu łazanek
- 300 g boczku wędzonego
- 2 łyżki smalcu (użyłam domowego)
- sól, pieprz
Grzyby zalać sporą ilością wrzącej wody, przykryć i odstawić do namoczenia na około 30 minut, później odcedzić i zostawić do odcieknięcia, następnie pokroić w paski.
W międzyczasie, gdy kapusta stygnie, cebulkę obrać i pokroić razem z boczkiem w grubą kostkę.
Na patelni rozpuścić smalec, wrzucić cebulę i ją zarumienić, następnie dorzucić boczek i na wolnym ogniu często mieszając smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dorzucić grzyby, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając. Posolić, popieprzyć, wsypać cząber.
W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do podduszonych grzybków z boczkiem i cebulką dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy 5 minut, następnie prosto z garnka łyżką cedzakową przekładamy na patelnię makaron i znów dokładnie mieszamy, jeśli jest za gęste, wlewamy po trochu wody z gotowania makaronu i chwilkę podgrzewamy wszystko razem.
Na końcu sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dosolić i dopieprzyć.
Pysznosci serwujesz Justynko, przepis zapisany do zrobienia, mniammmm
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wyglądają wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić.
Pozdrawiam!
Przepis genialny, łazanki pyszne !
OdpowiedzUsuń