22 stycznia 2014

Łazanki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i boczkiem

Łazanki pierwszy raz jadłam kiedyś gotowe kupione w sklepie, ale że to danie bardzo łatwe to już teraz robię sama w domu. Połączenie kapusty z boczkiem i makaronem jest bardzo smaczne. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że kto spróbuje to nie będzie żałował, ale tęsknił za tym jakże tradycyjnym polskim obiadem. 


SKŁADNIKI :
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 200 g makaronu łazanek
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki smalcu (użyłam domowego)
  • sól, pieprz
Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka i zalać wodą, aby była cała zakryta, dorzucić liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia.
Grzyby zalać sporą ilością wrzącej wody, przykryć i odstawić do namoczenia na około 30 minut, później odcedzić i zostawić do odcieknięcia, następnie pokroić w paski.
W międzyczasie, gdy kapusta stygnie, cebulkę obrać i pokroić razem z boczkiem w grubą kostkę.
Na patelni rozpuścić smalec, wrzucić cebulę i ją zarumienić, następnie dorzucić boczek i na wolnym ogniu często mieszając smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dorzucić grzyby, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając. Posolić, popieprzyć, wsypać cząber.
W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do podduszonych grzybków z boczkiem i cebulką dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy 5 minut, następnie prosto z garnka łyżką cedzakową przekładamy na patelnię makaron i znów dokładnie mieszamy, jeśli jest za gęste, wlewamy po trochu wody z gotowania makaronu i chwilkę podgrzewamy wszystko razem. 


Na końcu sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dosolić i dopieprzyć.


3 komentarze:

  1. Pysznosci serwujesz Justynko, przepis zapisany do zrobienia, mniammmm
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale :-)
    Muszę takie zrobić.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis genialny, łazanki pyszne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.