Pierwszy raz w tym miesiącu wzięłam udział we wspólnym wypieku pieczywa zorganizowanym przez Małgosie. Akcja polegała na tym, że wszystkie osoby piekły rogaliki z tego samego przepisu. Rogaliki robi się łatwo, a wychodzą bardzo smaczne. Po upieczeniu chrupiące i mięciutkie w środku. W przepisie oryginalnym ciasto smarowane było olejem, ja go zamieniłam na oliwę z oliwek od suszonych pomidorów, co dało dodatkowy posmak. Rogaliki te idealne smakują z samym masełkiem. Na drugi dzień równie świeże, choć już nie chrupiące. Z podanych składników wychodzi 16 rogalików.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 jajko (oddzielnie białko i oddzielnie żółtko)
- 125 ml ciepłego mleka
- 125 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam od pomidorów suszonych)
- kminek lub inne ziarenka
Kiedy drożdże już pracują, dodajemy resztę mleka, wodę, żółtko i sól. Zagnieść lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie, kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut, aż podwoi swoją objętość .
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną przykrywam ściereczką, aby nie obsychało.
Drugą część rozwałkowujemy cienko na stolnicy lekko obsypanej mąką na kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto kroimy na 8 w miarę równych trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy oliwą z oliwek i zwijamy formując rogaliki, układamy na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie obsypanej mąką w dość dużych odstępach, gdyż jeszcze w piecyku będą dużo rosły.
Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą.
Przygotowane blaszki z rogalikami nakrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około 30 minut do napuszenia.
W miedzy czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białko jajka delikatnie rozkłócamy za pomocą widelca.
Napuszone rogaliki smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy kminkiem lub innymi ziarenkami.
Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor.
Rogalik smakują doskonale na ciepło jak i na zimno. Pyszne z masełkiem, serem jak i z wędliną.
W ezoterycznym spotkaniu przy piekarniku udział wzięli :
MalgosiaZ : Smaki Alzacji
Dobrafka : Bona Apetita
Monika : Matka Wariatka
Joanna : Różowa Kuchnia
Alina : Ala piecze i gotuje
Bożena : Moje domowe kucharzenie
Łucja : Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Ewelina : Przy kubku kawy
Dorota : Moje Małe Czarowanie
Grażyna : Grażyna gotuje
Karolina : Kresowa panienka
Olimpia : Pomysłowe pieczenie
Rafał : Old white table
Magdalena Kopytek : facebook
Marta Wyrwa : facebook
Karolina : Kresowa panienka
Olimpia : Pomysłowe pieczenie
Rafał : Old white table
Magdalena Kopytek : facebook
Marta Wyrwa : facebook
Śliczne Twoje rogaliki, dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJuż polubiłam na Fb:) Bardzo mi się podobają Twoje rogaliki! Z nimi śniadanie smakowałoby sto razy lepiej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszny wspólny wypiek i zapraszam już dziś na kolejny:) są dwie propozycje:))
OdpowiedzUsuńPiękny koszyk pysznych rogalików, dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńśliczniutkie ;) i jakie fajne w przekroju :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńŁadne rogaliki, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję ;) Dobra baza zdjęciowa -krok po kroku. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne rogaliki i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuń