Po raz drugi wzięłam udział w Wyzwaniu blogerek i blogerów zorganizowanym przez Paulinę i Martę. Tematem tego miesiąca były Karnawałowe przekąski na imprezę domową. Razem z moim w zabawie wzięło udział 15 blogów. Temat był fajny, bo lubię tworzyć smaczne przegryzki. Długo się zastanawiałam czy do akcji dodać danie na ciepło czy na zimno i co by było trudniej w końcu wymyśliłam sama koperty z nadzieniem z pieczarek, brokuła, salami i sera. Ciasta standardowo użyłam tego od pizzy. Wyszło pyszne, mięciutkie ciasto, bogaty w smaku farsz, aż ciężko było się oprzeć przed kolejnymi zjadanymi kopertami. Z podanych składników wyszło mi 16 sztuk.
- 250 g mąki pszennej
- 70 ml ciepłego mleka
- 60 ml ciepłej wody
- 1 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 7,5 g świeżych drożdży
Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość .
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz.
FARSZ :
- 250 g pieczarek
- 250 g brokuła
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 8 plastrów salami
- 50 g żółtego sera
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę i pieczarki, dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dorzucamy brokuły i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na 2 części.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy cienko najpierw jedną część ciasta na kształt prostokąta i dzielimy na 8 kwadratów.
Każdy plasterek salami kroimy na połowę i składamy na pół. Na kwadratach z ciasta układamy salami, następnie po łyżce farszu pieczarkowo-brokułowego i na wierzch po cienkim kwadraciku z sera żółtego.
Łapiąc za rogi po przekątnych sklejamy ciasto tworząc koperty tak jak pokazane na rysunku poniżej.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową układamy przygotowane koperty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż będą złote.
Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.
W akcji wspólnego pieczenia ciasteczek brały udział :
Paulina : Moja pasja smaku
Marta : Magiczne Życie Marty
Monika : Bon appétit
Magda : My simple kitchen
Gosia : Codzienna Kuchnia Niecodzienna
Iwona : Izioni pyszne smaki
Justyna : Nie Pieprz
Ewa : Ewa Kuchennie
Justyna : Tysia gotuje
Marzena : Zacisze kuchenne
Beata : Stare Gary
Patryk i Ada : Cook
Gosia : Co do jedzenia
Marta : Magiczne Życie Marty
Monika : Bon appétit
Magda : My simple kitchen
Gosia : Codzienna Kuchnia Niecodzienna
Iwona : Izioni pyszne smaki
Justyna : Nie Pieprz
Ewa : Ewa Kuchennie
Justyna : Tysia gotuje
Marzena : Zacisze kuchenne
Beata : Stare Gary
Patryk i Ada : Cook
Gosia : Co do jedzenia
Jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dziś :) !
Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite :) Dziękuję za wspólną zabawę !
OdpowiedzUsuńlubię drożdżowe na wytrawnie :) i jeszcze takie na jeden kęs ! pyszności :) smacznego!
OdpowiedzUsuńJestem w niebie :)) bo przepis to lepszy !
OdpowiedzUsuńApetycznie nadziane :) Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoj kusicielko :) az chciałoby się wyciągnąć rękę... :)
OdpowiedzUsuńPopieram Małgorzatę K - kusisz niesamowicie:)
OdpowiedzUsuń..., że pyszne w to nie wątpię:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna prezentacja, taka smakowita ;)
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne, dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuń