19 stycznia 2014

Koperty drożdżowe z salami, brokułami, pieczarkami i żółtym serem

 Po raz drugi wzięłam udział w Wyzwaniu blogerek i blogerów zorganizowanym przez Paulinę i Martę. Tematem tego miesiąca były Karnawałowe przekąski na imprezę domową. Razem z moim w zabawie wzięło udział 15 blogów. Temat był fajny, bo lubię tworzyć smaczne przegryzki. Długo się zastanawiałam czy do akcji dodać danie na ciepło czy na zimno i co by było trudniej w końcu wymyśliłam sama koperty z nadzieniem z pieczarek, brokuła, salami i sera. Ciasta standardowo użyłam tego od pizzy. Wyszło pyszne, mięciutkie ciasto, bogaty w smaku farsz, aż ciężko było się oprzeć przed kolejnymi zjadanymi kopertami. Z podanych składników wyszło mi 16 sztuk.


CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 60 ml ciepłej wody
  • 1 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7,5 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do garnuszka wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Do dołka wlewamy przygotowany rozczyn i delikatnie zasypujemy mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować czyli mąka będzie pękała.


Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość .


W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz.

FARSZ :
  • 250 g pieczarek
  • 250 g brokuła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 8 plastrów salami
  • 50 g żółtego sera
Pieczarki obieramy i kroimy na półplastry lub niedużą kostkę. Cebulę kroimy w średnią kostkę. Brokuła siekamy na nieduże części.
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę i pieczarki, dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dorzucamy brokuły i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na 2 części. 
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. 
Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy cienko najpierw jedną część ciasta  na kształt prostokąta i dzielimy na 8 kwadratów.
Każdy plasterek salami kroimy na połowę i składamy na pół. Na kwadratach z ciasta układamy salami, następnie po łyżce farszu pieczarkowo-brokułowego i na wierzch po cienkim kwadraciku z sera żółtego.


Łapiąc za rogi po przekątnych sklejamy ciasto tworząc koperty tak jak pokazane na rysunku poniżej. 


Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.


Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową układamy przygotowane koperty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż będą złote.


Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno.


W akcji wspólnego pieczenia ciasteczek brały udział :

Paulina : Moja pasja smaku 
Marta : Magiczne Życie Marty 
Monika : Bon appétit 
Magda : My simple kitchen 
Gosia : Codzienna Kuchnia Niecodzienna 
Iwona : Izioni pyszne smaki 
Justyna : Nie Pieprz 
Ewa : Ewa Kuchennie 
Justyna : Tysia gotuje 
Marzena : Zacisze kuchenne 
Beata : Stare Gary 
Patryk i Ada : Cook 
Gosia : Co do jedzenia

A oto banerek podsumowujący akcję zrobiony przez Justynę :


11 komentarzy:

  1. Jakie pyszne :)

    Dziękuję za dziś :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite :) Dziękuję za wspólną zabawę !

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię drożdżowe na wytrawnie :) i jeszcze takie na jeden kęs ! pyszności :) smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem w niebie :)) bo przepis to lepszy !

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie nadziane :) Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj kusicielko :) az chciałoby się wyciągnąć rękę... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Popieram Małgorzatę K - kusisz niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ..., że pyszne w to nie wątpię:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładna prezentacja, taka smakowita ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jakie pyszne, dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.