Były już podobne jadalne kwiatuszki zrobione z serka mascarpone i szparagów zielonych (znajdziecie je tutaj), dziś wersja tańsza i bardziej dostępna. Chudziutka szynka z ulubionym serkiem i świeży zielony ogórek. Pyszne, a zarazem piękne. Skusilibyście się na taką przekąskę? Sezon karnawałowy, więc zachęcam Was do przygotowania takich kalii, pracy dużo nie ma, a efekt i smak gwarantowany. W szynkę zamiast sera możemy włożyć ulubioną pastę np z jajek czy łososia. Wystarczy puścić wodzę fantazji.
SKŁADNIKI :
- kilka cienkich okrągłych plastrów szynki
- serek puszysty (smak dowolny, u mnie chrzanowy)
- ogórek zielony wąski, długi (1 ogórek na 8 plastrów szynki)
Na plasterek szynki nakładamy łyżeczkę serka puszystego i rozsmarowujemy zostawiając go więcej po środku, a na bokach cieniutką warstwę, która będzie jakby klejem.
Na środku układamy ogórek tak, aby końcowa (spiczasta) część była pręcikiem, a środkowa łodyżką i delikatnie składamy z dwóch stron zlepiając oba boki serkiem.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi składnikami.
Kalie układamy na sałacie lub innym podkładzie..
Schłodzić przez około godzinę, aby szynka dobrze się zlepiła z serkiem.
super pomysł
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń