15 stycznia 2014

Kalie szynkowe nadziewane serkiem z ogórkowymi łodyżkami

Były już podobne jadalne kwiatuszki zrobione z serka mascarpone i szparagów zielonych (znajdziecie je tutaj), dziś wersja tańsza i bardziej dostępna. Chudziutka szynka z ulubionym serkiem i świeży zielony ogórek. Pyszne, a zarazem piękne. Skusilibyście się na taką przekąskę? Sezon karnawałowy, więc zachęcam Was do przygotowania takich kalii, pracy dużo nie ma, a efekt i smak gwarantowany. W szynkę zamiast sera możemy włożyć ulubioną pastę np z jajek czy łososia. Wystarczy puścić wodzę fantazji.


SKŁADNIKI :
  • kilka cienkich okrągłych plastrów szynki
  • serek puszysty (smak dowolny, u mnie chrzanowy)
  • ogórek zielony wąski, długi (1 ogórek na 8 plastrów szynki)
Ogórka obieramy, kroimy na dwie równe części, następnie każdą na ćwiartki po długości.
Na plasterek szynki nakładamy łyżeczkę serka puszystego i rozsmarowujemy zostawiając go więcej po środku, a na bokach cieniutką warstwę, która będzie jakby klejem. 
Na środku układamy ogórek tak, aby końcowa (spiczasta) część była pręcikiem, a środkowa łodyżką i delikatnie składamy z dwóch stron zlepiając oba boki serkiem.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi składnikami.

Kalie układamy na sałacie lub innym podkładzie..
Schłodzić przez około godzinę, aby szynka dobrze się zlepiła z serkiem.


3 komentarze:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.