14 stycznia 2014

Krokiety z kapustą, pieczarkami i suszonymi śliwkami

Naleśniki z wytrawnymi farszami to to co lubię najbardziej. Dzisiejsza propozycja to krokiety na mięciutkich naleśnikach pełnoziarnistych z bardzo aromatycznym farszem. Idealne na święta, połączenie kapusty, pieczarek i suszonych śliwek, cóż chcieć więcej.
Propozycję dołączam do akcji zorganizowanej na Mikserze przez BlondStefa.


Usmażyć naleśniki z tego przepisu.

FARSZ :
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g śliwek suszonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Kapustę dokładnie wypłukać, zalać wodą, tak by ją zakrywała i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i troszkę przestudzić.
Pieczarki obrać lub wyszorować, pokroić na plastry. Cebule obrać i pokroić na piórka.
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją, następnie dorzucić pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut na wolnym ogniu. 


Śliwki pokroić na mniejsze części i dodać do pieczarek, wymieszać i dusić przygotowując kapustę.
Odsączoną kapustę posiekać na mniejsze kawałki i dorzucić do podduszonych pieczarek ze śliwkami. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na środek każdego naleśnika nakładamy po łyżce farszu i zwijamy na kształt krokieta.


Do jednej miseczki wbijamy jajka i mleko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej, każdego krokieta maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy na gorącej patelni i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.

Naleśniki w każdej postaci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.