Naleśniki z wytrawnymi farszami to to co lubię najbardziej. Dzisiejsza propozycja to krokiety na mięciutkich naleśnikach pełnoziarnistych z bardzo aromatycznym farszem. Idealne na święta, połączenie kapusty, pieczarek i suszonych śliwek, cóż chcieć więcej.
Propozycję dołączam do akcji zorganizowanej na Mikserze przez BlondStefa.
Usmażyć naleśniki z tego przepisu.
FARSZ :
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 100 g masła
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g śliwek suszonych
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Pieczarki obrać lub wyszorować, pokroić na plastry. Cebule obrać i pokroić na piórka.
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją, następnie dorzucić pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut na wolnym ogniu.
Śliwki pokroić na mniejsze części i dodać do pieczarek, wymieszać i dusić przygotowując kapustę.
Odsączoną kapustę posiekać na mniejsze kawałki i dorzucić do podduszonych pieczarek ze śliwkami. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na środek każdego naleśnika nakładamy po łyżce farszu i zwijamy na kształt krokieta.
Do jednej miseczki wbijamy jajka i mleko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej, każdego krokieta maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy na gorącej patelni i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.