Ciasto orzechowe to coś czemu ciężko się oprzeć. Na blogu było już wcześniej tutaj i tutaj, ale że kilku osobom masa budyniowa wychodziła za rzadka w tym roku ją udoskonaliłam na dużo bardziej gęściejszą i do tego o smaku orzechów. Wyszło jeszcze pyszniejsze niż wcześniej.
CIASTO :
Mąkę i sodkę wymieszać, przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać do uzyskania kruszonki. Następnie wbić jajka, wsypać cukier i dodać miód. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić je na 2 równe części.
Blaszkę (moja 32x20) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni.
Jedną część ciasta wylepiamy przygotowaną formę. Pieczemy około 20-25 minut.
POLEWA ORZECHOWA :
- 200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 100 g margaryny
Blaszkę taką samą jak przy pierwszej części ciasta, również wykładamy papierem. Wylepiamy ją drugą cześcią ciasta, na wierzch wylewamy przestudzoną polewę orzechową i równo rozprowadzamy (uważać, aby za bardzo nie ostygła bo orzechy z cukrem mogą się wtedy za bardzo zlepić i ciężko będzie je rozsmarować). Piec w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
BUDYŃ :
- 1/2 litra mleka
- 60 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g masła
W blaszce położyć pierwsze upieczone ciasto miodowe, wylać na nie gorący budyń i przykryć ciastem z polewą orzechową. Odstawić do zastygnięcia budyniu.
Ciasto najlepiej upiec minimum 24 godziny wcześniej, gdyż z plackami miodowymi jest tak, że im dłużej leżą tym są kruchsze i lepsze.
Piekę ten placek w domu od dawna i jest fantastyczny. Ja tylko jeszcze polewam masa z cukierków Krówki co nadaje temu ciastu trochę więcej słodyczy.
OdpowiedzUsuńPiekę ten placek w domu już od dawna i jest fantastyczny. Tylko w moim przepisie na wierzchu jest masa zrobiona z cukierków Krówka co nadaje mu więcej słodyczy. Przez tą masę wydaje się mi dużo lepszy :) A ta masa to: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki mleka i 150g Krówek. Wszystko razem rozpuszczam i polewam placek, polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuń