Śledzików jeszcze na blogu nie było, a że okres jest karnawałowy to proponuję pyszną wersję na słodko z owocami Goji, a wiecie że te owoce to afrodyzjak. Goja nadaje smaku i charakteru, jej słodkość doskonale przełamuje słoność śledzików, a kwaśne jabłko dopełnia smaku. Idealne na imprezę, ale również smaczne w zwykły dzień.
SKŁADNIKI :
- 400 g filetów z matjasa
- mleko do wymoczenia
- 1 średnia cebulka
- szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stołowe suszonych jagód Goji
- 1/2 średniego kwaśnego jabłka
- 5 łyżek jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odsiąkła.
Do miski pokroić śledzie na kawałki, wrzucić suszone jagody Goji, odsączoną cebulkę i pokrojone w kostkę jabłko.
Majonez dokładnie rozmieszać z jogurtem i pieprzem. Powstałym sosem zalać przygotowane składniki i delikatnie wszystko wymieszać.
Śledzie przełożyć do zamykanego pudełeczka i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
super przepis, moje śledzie już czekają na wigilię aby je skosztować
OdpowiedzUsuń