10 stycznia 2014

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Na blogu jest już od dawna przepis podstawowy na naleśniki, dziś inny, bardziej zdrowy. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej są delikatniejsze, rozpływają się w ustach, dzieci je uwielbiają. W składnikach jest olej dzięki któremu smażymy już bez tłuszczu na patelni i nie przywierają. Z podanych składników wychodzi mi około 12 cienkich placków.
Przepis dołączam do akcji zorganizowanej na Mikserze przez BlondStefa.


CIASTO:
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (około 100 g)
  • 25 ml oleju
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy sól i mąkę. Wszystko mieszamy mikserem do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i nie będzie grudek, wlewamy olej i ponownie miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące. Odstawiamy na około 5 minut.

 
Dobrze rozgrzaną patelnię natłuszczamy olejem (robimy to tylko raz do usmażenia pierwszego naleśnika), następnie wlewamy łyżką wazową trochę ciasta, rozlewamy po patelni cienko ciasto i smażymy po około 1 minuty z każdej strony na złoty kolor. Czynność tą powtarzamy z resztą ciasta. 

RADA : Jeśli ciasto na naleśniki zbytnio by zgęstniało, należy dolać troszkę dodatkowego mleka, aby je rozrzedzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.