Na blogu jest już od dawna przepis podstawowy na naleśniki, dziś inny, bardziej zdrowy. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej są delikatniejsze, rozpływają się w ustach, dzieci je uwielbiają. W składnikach jest olej dzięki któremu smażymy już bez tłuszczu na patelni i nie przywierają. Z podanych składników wychodzi mi około 12 cienkich placków.
CIASTO:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (około 100 g)
- 25 ml oleju
Dobrze rozgrzaną patelnię natłuszczamy olejem (robimy to tylko raz do usmażenia pierwszego naleśnika), następnie wlewamy łyżką wazową trochę ciasta, rozlewamy po patelni cienko ciasto i smażymy po około 1 minuty z każdej strony na złoty kolor. Czynność tą powtarzamy z resztą ciasta.
RADA : Jeśli ciasto na naleśniki zbytnio by zgęstniało, należy dolać troszkę dodatkowego mleka, aby je rozrzedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.