Ze składników, które znalazłam w domu przygotowałam kolorową sałatkę. Lubię eksperymentować z sałatkami, zwłaszcza że mam w domu małego głodomora, który każdą pochłania. Ta wyszła bardzo smaczna, słodka, a zarazem ostra. Smaku w zasadzie nadają jej przyprawy i olej pochodzące z zupek, ale jeśli ktoś będzie chciał może odrobinkę posolić. Jak dla mnie jest to zbędny dodatek. Na końcu postu znajdziecie zdjęcie zupki jakiej użyłam do sałatki. Każda inna zupka zmieni już smak sałatki, a na pewno nie polecam już zamieniać jej na zupkę zupełnie innej firmy. I nie to, abym miała jakieś powiązania z firmą Vifon. Żadnej współpracy, ani nic podobnego z nimi nie prowadzę, ale uważam że zupki chińskie właśnie tej firmy są najlepsze i nadają odpowiedni smak.
SKŁADNIKI :
- 250 g paluszków surimi
- puszka ananasa
- biała część dużego pora
- 2 łodygi selera naciowego
- puszka kukurydzy
- 2 zupki ostro-kwaśne Vifon
- 5 dużych ogórków konserwowych
- 1 średnia papryka czerwona
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 czubate łyżki majonezu
- 8 łyżek syropu z ananasa (z puszki)
- opcjonalnie odrobinka soli do smaku
Majonez włożyć do czystej miseczki lub szklanki i wlać syrop z ananasa. Dokładnie rozmieszać, aż się zrobi gładki sos.
Składniki sałatki polać przygotowanym sosem i wszystko wymieszać. Na koniec można odrobinkę posolić do smaku, ale nie jest to konieczne, a nawet zbędne.
Gotową sałatkę odstawić na minimum 60 minut, aby makaron dobrze nasiąkł i przegryzły się wszystkie smaki.
UWAGA : Użyłam takiej zupki, inne firmy zmienią już konkretnie smak sałatki !
Super przepis, sałatka zdobyła serca wszystkich znajomych <3. I tak masz rację ta zupka, której użyłaś najlepiej pasuje :) Moja znajoma, której poleciłam przepis zmieniła go trochę i dodała zupki krewetkowe albo krabowe(nie pamiętam dokładnie) i smak był zupełnie inny. Taki łagodny, bez pikanterii. Zdecydowanie ta sałatka często będzie gościem w moim menu ;)
OdpowiedzUsuń