SPIS TREŚCI

8 listopada 2013

Rolada serowa nadziewana pieczarkami i kurczakiem

Nie tak dawno była na blogu rolada serowa nadziewana mięsem mielonym, a dziś bardzo podobna, ale z innym nadzieniem. Podsmażone pieczarki i mięso kurczaka przyprawione wg własnego smaku, ale ja proponuję bardziej ostro. Pyszna przekąska na imprezę, zadziwia i robi furorę. I wciąż wszyscy się zastanawiają jak to możliwe, że jest z pieczonego żółtego sera. Jeśli jeszcze nie robiliście to zachęcam, bo warto.


CIASTO SEROWE :
  • 300 g żółtego sera GOUDA
  • 200 g majonezu
  • 5 jajek
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.


Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor. 
W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.

FARSZ :
  • 250 g pieczarek
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i bez przykrycia dusimy, aż wyparuje cały powstały płyn. Wykładamy na ręcznik papierowy do wystudzenia.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Do miski wrzucić przygotowane pieczarki i kurczaka, wbić jajka, dodać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Ciepłe ciasto odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy przygotowany farsz zostawiając z obu stron około dwu centymetrowe marginesy,


 i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia). 


Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby farsz się przepiekł. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam Martynko i tą i tą poprzednią też : http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-nadziewana-miesem-mielonym.html .

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo smaczna i zachęcam podzieleniem się opinią o niej :-)

      Usuń
  3. Justyna zrobiłam dzisiaj...i jest przepyszna..i na ciepło i na zimno...u mnie była na obiadek :)))POLECAM:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj na obiadek i jest naprawdę przepyszna...a to co zostało zjemy na zimno :))POLECAM!! I dziekuje za swietny pomysl :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, czy kurczak ma być surowy czy podsmażony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na zdjęciu, kurczaka wrzucamy surowego.

      Usuń
  6. Czy można mrozić tą roladę? Jest pyszna :) Dziękuję. Mafka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tę roladę z powodzeniem można mrozić, bo jest to całość upieczona i nic się później nie ma prawa rozpaść. :) i cieszę się, że smakuje :)

      Usuń
  7. serdecznie Ci dziękuję za smaczne danie a przede wszystkim rzetelnie podany przepis !!! przed włożeniem do piekarnika miałam wizję rozwalonego, poprzyklejanego do papieru ciasta, a tu nic właśnie , wszystko tak , jak na zdjęciu ! wszystkim bardzo smakowało !!! będę twoim stałym gościem na stronce;
    basia ;
    cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie i pomocników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie się cieszę że wyszło i smakowało, staram się jak najprościej opisywać wykonanie przepisów. Dziękuję za pozdrowienia i miłe słowa , również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wow :) Dodaję do ulubionych :) Za tydzień urodziny córki więc zaskoczę gości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladę wypróbowałam w ten weekend. Fantastyczna!!! Wszystkim bardzo smakowała. Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani bloga - na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tych wspaniałych przepisów. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziewczyny czy ta roladka jest równie dobra na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam co zrobić żeby ciasto się nie przykleiło do papieru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyć dobrej jakości papieru do pieczenia, ja używam lidlowskiego :)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.