SPIS TREŚCI

19 stycznia 2014

Rogaliki Solanki - Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku

Pierwszy raz w tym miesiącu wzięłam udział we wspólnym wypieku pieczywa zorganizowanym przez Małgosie. Akcja polegała na tym, że wszystkie osoby piekły rogaliki z tego samego przepisu. Rogaliki robi się łatwo, a wychodzą bardzo smaczne. Po upieczeniu chrupiące i mięciutkie w środku. W przepisie oryginalnym ciasto smarowane było olejem, ja go zamieniłam na oliwę z oliwek od suszonych pomidorów, co dało dodatkowy posmak. Rogaliki te idealne smakują z samym masełkiem. Na drugi dzień równie świeże, choć już nie chrupiące. Z podanych składników wychodzi 16 rogalików.


SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 jajko (oddzielnie białko i oddzielnie żółtko)
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam od pomidorów suszonych)
  • kminek lub inne ziarenka
Do miski przesiewamy mąkę, robimy po środku dołeczek, do którego wkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i polewamy 3 łyżkami mleka (ciepłego ale nie gorącego). Delikatnie mieszamy drożdże z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować (tak jak na zdjęciu poniżej).


Kiedy drożdże już pracują, dodajemy resztę mleka, wodę, żółtko i sól. Zagnieść lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie, kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut, aż podwoi swoją objętość .


Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną przykrywam ściereczką, aby nie obsychało. 
Drugą część rozwałkowujemy cienko na stolnicy lekko obsypanej mąką na kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto kroimy na 8 w miarę równych trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy oliwą z oliwek i zwijamy formując rogaliki, układamy na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie obsypanej mąką w dość dużych odstępach, gdyż jeszcze w piecyku będą dużo rosły.
Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą.
Przygotowane blaszki z rogalikami nakrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około 30 minut do napuszenia.
W miedzy czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Białko jajka delikatnie rozkłócamy za pomocą widelca.
Napuszone rogaliki smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy kminkiem lub innymi ziarenkami.


Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor.


Rogalik smakują doskonale na ciepło jak i na zimno. Pyszne z masełkiem, serem jak i z wędliną.


W ezoterycznym spotkaniu przy piekarniku udział wzięli :
MalgosiaZ : Smaki Alzacji
Dobrafka : Bona Apetita
Monika : Matka Wariatka
Ewelina : Przy kubku kawy
Grażyna : Grażyna gotuje
Karolina : Kresowa panienka
Olimpia : Pomysłowe pieczenie
Rafał : Old white table  
Magdalena Kopytek : facebook
Marta Wyrwa : facebook
 


8 komentarzy:

  1. Śliczne Twoje rogaliki, dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już polubiłam na Fb:) Bardzo mi się podobają Twoje rogaliki! Z nimi śniadanie smakowałoby sto razy lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za pyszny wspólny wypiek i zapraszam już dziś na kolejny:) są dwie propozycje:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny koszyk pysznych rogalików, dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczniutkie ;) i jakie fajne w przekroju :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładne rogaliki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja dziękuję ;) Dobra baza zdjęciowa -krok po kroku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne rogaliki i na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.