Z bloga Słodkiej babeczki polecono mi przepis na Bozener Crostoi. Dziewczyny tak bardzo zachwalały, że i ja postanowiłam sprawdzić ich fenomen. Robi się je bardzo szybko, idealne dla niespodziewanych gości, w smaku przypominają faworki, choć kwadraciki są o wiele bardziej słodkie, ale na prawdę pyszne. Wychodzi ich ogromna, rodzinna micha.
SKŁADNIKI :
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 1 kieliszek spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni.
Ciasto dzielimy na dwie części i na delikatnie oprószonej stolnicy najpierw jedną część rozwałkowujemy cieniutko na grubość około 2 mm i kroimy na kwadraciki o bokach 3 cm.
Pokrojone kwadraciki po kilka sztuk wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez chwilkę na złoty kolor z każdej strony, wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Zimne kwadraciki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Śliczne kwadraciki! Bardzo podoba mi się pomysł :)
OdpowiedzUsuń