Przepis na ten chlebek znalazłam na forum cincin. To mój kolejny wypiek na samym zakwasie bez wspomagania drożdżami. Jest bardzo smaczny, miękki, ładnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możemy go upiec nawet 2 dni wcześniej. Jak to chlebek na zakwasie potrzebuje dużo czasu na wyrośnięcie, u mnie trwało to około 8 godzin i gdyby to był dzień może dałabym mu jeszcze chwilę, ale że była 23 w nocy to go już upiekłam. Chleb wchodzi do mojej stałej książki kucharskiej.
SKŁADNIKI :
- 400 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmiony 12-24 godziny wcześniej)
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 150 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 20 ml oleju
W momencie, gdy ciasto jest już wyrośnięte nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni.
Przed włożeniem blaszki z chlebem piekarnik spryskujemy zimną wodą, dopiero wstawiamy chlebek. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 230 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 35 minut, na 10 minut przed końcem piekarnik ponownie spryskać zimną wodą. Upieczony chlebek, postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Gorący chleb wyjąć z formy i położyć na kratce do całkowitego wystudzenia.
Wygląda wspaniale, nie ma to jak domowy chleb! :)
OdpowiedzUsuń