Przepis ten jest u nas w domu już kilka lat, przyniosła go mama z pracy. Mięciutkie, puszyste ciasto marchewkowe o korzennym smaku z mnóstwem orzechów. Może stać nawet i tydzień nakryty ściereczką lub foliówką i każdego dnia będzie równie świeży. Mimo, iż nie przepadam za ciastami bez kremu, to jednak to jest moim ulubionym.
Przepis dołączam do akcji "Marchew w roli głównej 2" organizowanej przez autorkę bloga Mi smakuje.
SKŁADNIKI :
- 300 g obranej marchwi
- 300 ml oleju
- 400 g cukru
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 4 duże jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę, następnie dolewamy po trochu oleju i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, orzechy, marchew, imbir i cynamon. Wszystko zmiksować przez chwilkę do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 x 24 cm lub do dwóch keksówek 10 x 30 cm. Pieczemy przez około 60 minut, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniae to ciasto, ju cyuj jego smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.