17 marca 2014

Ciasto Marchwiowy Przysmak

Przepis ten jest u nas w domu już kilka lat, przyniosła go mama z pracy. Mięciutkie, puszyste ciasto marchewkowe o korzennym smaku z mnóstwem orzechów. Może stać nawet i tydzień nakryty ściereczką lub foliówką i każdego dnia będzie równie świeży. Mimo, iż nie przepadam za ciastami bez kremu, to jednak to jest moim ulubionym.
Przepis dołączam do akcji "Marchew w roli głównej 2" organizowanej przez autorkę bloga Mi smakuje.


SKŁADNIKI :
  • 300 g obranej marchwi
  • 300 ml oleju
  • 400 g cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 4 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
Marchew zetrzeć na tartce jarzynowej o małych oczkach, orzechy włoskie rozdrobnić na mniejsze części. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę, następnie dolewamy po trochu oleju i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, orzechy, marchew, imbir i cynamon. Wszystko zmiksować przez chwilkę do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 x 24 cm lub do dwóch keksówek 10 x 30 cm. Pieczemy przez około 60 minut, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Marchew w roli głównej 2

1 komentarz:

  1. Wspaniae to ciasto, ju cyuj jego smak.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.