17 marca 2014

Żeberka w sosie chlebowym

Kto lubi żeberka, temu na pewno zasmakują w takiej postaci, czyli uduszone w sosie własnym, zagęszczonym chlebkiem na zakwasie. Idealne do świeżo ugotowanych ziemniaczków i surówki. Bardzo pożywny obiad dla każdego pana, który wróci zmęczony po ciężkiej pracy, bo kto jak kto ale panowie uwielbiają kawał dobrego mięcha.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg kątów lub mostków wieprzowych
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 litr zimnej wody
  • 5 ziaren jałowca
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu 
  • 3 liście laurowe
  • 1 kromka chleba na zakwasie
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na kawałki z kostką. Obsypać solą i pieprzem z każdej strony. W rondlu do smażenia rozgrzać olej i obsmażyć przez chwilkę mięso z każdej strony na złoty kolor, wyjąć na deskę, a do oleju wrzucić pokrojone w grubą kostkę cebule, ziarna jałowca, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, przesmażyć do zrumienienia cebuli. Włożyć do garnka z powrotem mięso i zalać wszystko zimną wodą. Dusić na niewielkim ogniu przez około 90 minut, aż mięso będzie bardzo mięciutkie i sos zredukowany. Dodajemy pokruszony chleb i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.