Kto lubi żeberka, temu na pewno zasmakują w takiej postaci, czyli uduszone w sosie własnym, zagęszczonym chlebkiem na zakwasie. Idealne do świeżo ugotowanych ziemniaczków i surówki. Bardzo pożywny obiad dla każdego pana, który wróci zmęczony po ciężkiej pracy, bo kto jak kto ale panowie uwielbiają kawał dobrego mięcha.
SKŁADNIKI :
- 1 kg kątów lub mostków wieprzowych
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 litr zimnej wody
- 5 ziaren jałowca
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 kromka chleba na zakwasie
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na kawałki z kostką. Obsypać solą i pieprzem z każdej strony. W rondlu do smażenia rozgrzać olej i obsmażyć przez chwilkę mięso z każdej strony na złoty kolor, wyjąć na deskę, a do oleju wrzucić pokrojone w grubą kostkę cebule, ziarna jałowca, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, przesmażyć do zrumienienia cebuli. Włożyć do garnka z powrotem mięso i zalać wszystko zimną wodą. Dusić na niewielkim ogniu przez około 90 minut, aż mięso będzie bardzo mięciutkie i sos zredukowany. Dodajemy pokruszony chleb i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Wygląda przepysznie! :) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń