SPIS TREŚCI

15 kwietnia 2014

Chleb pszenny na maślance

Oto i chlebek pszenny, bez żadnych dodatków. Przepis jest ten sam co na chleb z ziarnami, ale bez ziaren i konkretnie na maślance, bo dzięki niej jest on wg mnie bardziej wilgotny. Przypomina strukturą i smakiem chleb ze sklepu. Jest pyszny, ulubiony moich dzieci, idzie jak woda i co ciekawe znika jeszcze ciepły, dlatego piekę ostatnio od razu dwa. Nadaje się ten chlebek również do zamrożenia, po rozmrożeniu nie kruszy się i jest równie świeży.


ROZCZYN :
  • 300 g ciepłej maślanki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Do dużej miski wlać maślankę, dodać drożdże i cukier, wszystko wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić na 10 minut, aż rozczyn będzie się pienił.

CIASTO WŁAŚCIWE :
  • rozczyn
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g oliwy z oliwek ( ja daję olej winogronowy, może też być zwykły rzepakowy)
  • 1 łyżeczka soli
Do pracującego rozczynu dodajemy mąkę, oliwę i sól. Zagniatamy zwarte ciasto przez około 10 minut, następnie wkładamy je do miski wysmarowanej olejem, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania i formujemy bochenek. Układamy go na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W czasie wyrastania piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

DODATKI :
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam lub mak do posypania
W miseczce jajko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką jajeczną. Następnie posypujemy obficie makiem lub sezamem. Gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem. Pieczemy chlebek przez około 45 minut, po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą. Upieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gorący chleb wyjmujemy na kratkę, spryskuje zimną wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.


8 komentarzy:

  1. Witaj Justyś... :)
    Napisz dokładnie jak spryskujesz piekarnik przed wstawieniem chlebka ( "gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem.") i po 30 minutach od pieczenia ("po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą"). Czy wystawiasz chlebek i spryskujesz boki i dno piekarnika wodą? W jakim celu? Pozdrawiam... :) Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik spryskuję takim zwykłym spryskiwaczem jak do kwiatków. Pryskam po ściankach , aby tworzyła się para, dzięki niej chlebek podobno ma chrupiącą skórkę :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. :) Zbieram się i zbieram, aby zrobić ten chlebek i brakuje mi odwagi.... Gdy już zrobię, to na pewno napiszę.... Pozdrawiam... :) Basia

      Usuń
  2. Justyna, wlasnie skopiowalam sobie ten przepis, sprobuje upiec. skapitulowalam z zakwasem, zabiera za duzo czasu, a ten moglabym gdzies wcisnac pomiedzy bardzo zabiegane dni. trzymaj kciuki :)) p.s. ostatnio pieklam bagietki I maz pyta kiedy nastepne beda... bedzie chlebek dzisiaj :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyna... upieklam... moj pierwszy chleb... i sie zakochalam :))) moj ci on :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje, u nas to już stały gość :)

      Usuń
  4. Psst!! Pani Justyno chlebek przepyszny - w tym tygodniu upiekłam go dwa razy i faktycznie następnym razem piekę dwa ale za jednym razem. Dziękuję Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już zawsze piekę 2 na raz :) Cieszę się, że się udał i smakował :)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.