SPIS TREŚCI

10 kwietnia 2014

Frittata ze szparagami, ziemniakami i boczkiem

Moja pierwsza Frittata z ziemniaczkami, szparagami i boczkiem.Ważne jest, aby warzywa w czasie smażenia dobrze doprawić, danie wtedy nie wyjdzie mdłe od jajek. Było pysznie.


SKŁADNIKI :
  • 4 średnie ziemniaki
  • 500 g szparagów białych
  • 2 cebule białe lub czerwone
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kefiru
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra papryka, pieprz kolorowy
  • świeży rozmaryn lub natka pietruszki wg uznania
Cebule obrać pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry. Ziemniaki dobrze umyć (nie obierać) i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, następnie zalać zimną wodą, obrać i pokroić na półplastry. Szparagi obrać z twardej błony, pokroić na kawałki około 3-4 cm, sparzyć we wrzątki przez 5 minut (nie gotować tylko wrzucić do wrzącej wody, przykryć pokrywką i po 5 minutach odcedzić), główki szparagów odłożyć osobno. Boczek kroimy na kawałki i dzielimy na dwie części. Żółty ser ścieramy na tartce o średnich oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulkę i jedną część boczku, podsmażamy do lekkiego zrumienienia około 3 minuty, następnie dorzucić szparagi (bez główek), często mieszając przesmażamy przez około 5 minut, dokładamy ziemniaki, łyżeczkę listków rozmarynu lub pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku, poddusić pod przykryciem na malutkim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu przemieszać, aby nie przywarło. Jeśli mamy patelnię, którą możemy włożyć do pieca, to warzywa na niej zostawiamy, jeśli tak jak u mnie uszy są z tworzywa sztucznego, przekładamy warzywa do naczynia do zapiekania. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy kefir, ser żółty, mieszamy doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Przygotowaną mieszanką polewamy warzywa w naczyniu. Na wierzchu układamy główki szparagów i resztę boczku. Po wierzchu delikatnie posypać kolorowym pieprzem.


Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż jajka się zetną. Podawać gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.