Wczoraj był post jak z kurczaka wyjąć kostki, dziś natomiast już przepis na galantynę do której właśnie taki kurczak nam będzie potrzebny. Całkowicie drobiowa wędlina, bardzo smaczna i delikatna. Idealna dla dzieci, jak i osób na diecie. Przepis znalazłam kiedyś na portalu Polska gotuje, ale niestety został już usunięty, więc nie mogę podać do niego linka. Takie domowe wędliny są przepyszne i zdrowe, więc zachęcam do produkcji.
Przepis dołączam do akcji zorganizowanej przez Kuchenne Fascynacje "Domowy wyrób".
SKŁADNIKI :
- kurczak o wadze około 2 kg
- przyprawa do kurczaka (mała torebka)
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, aby załapał temperaturę pokojowa i przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy kaszę mannę, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Za pomocą rąk dokładnie wyrabiamy masę i na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem.
Kurczaka rozkładamy na czystym blacie kuchennym lub dużej desce skórą do dołu i nakładamy na niego przygotowany farsz, zostawiając po bokach piersi wolny margines. Zwijamy kurczaka jak najściślej w roladę, farsz który może nam wychodzić przy zwijaniu upychamy palcami do środka, zwinięta rolada powinna być dokładnie opatulona skórą, czyli najlepiej delikatnie ją przy końcu troszeczkę oderwać i naciągnąć. Tak przygotowaną roladę owijamy ściśle w folię do pieczenia i następnie wkładamy w siatkę do wędlin (przyda tutaj się pomoc drugiej pary rąk). Zawiązujemy siatkę z obu stron i wkładamy roladę do keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, a następnie wkładamy do niego keksówkę z roladą i pieczemy przez około 90 minut.
Gorącą upieczoną roladę wyjmujemy z keksówki i wieszamy do całkowitego wystudzenia nad zlewem.
Jak już rolada ostygnie to najlepiej włożyć ją jeszcze na 24 godziny do lodówki, aby dobrze stężała.
Rewelacja! Dzisiaj robie ale nie mam siatki :-( Czym ja zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna dobrze obwiązać sznurkiem lub po prostu upiec bez siatki, ale wtedy należy bardzo ściśle zawinąć w folię, tak by nie miało prawa się rozwinąć w czasie pieczenia. Siatki są dostępne w marketach i dobrych pasmanteriach :)
Usuńja dodaję d uuuużo natki pietruszki rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńJaka jest ta folia do pieczenia,czy to ta folia spożywcza na rolce?
OdpowiedzUsuńNie to nie jest folia spożywcza, nazwa to rękaw do pieczenia :)
UsuńA w jaką folię to trzeba zawinąć,bo nie bardzo kojarzę folię do pieczenia, czy to chodzi o tę folię spożywczą na rolce?
OdpowiedzUsuńNie to nie jest folia spożywcza, nazwa to rękaw do pieczenia :)
Usuń