Pyszne ciasto ze śmietany, przypomina sernik, ale jest bardziej delikatne i lekkie. Znalazłam je na tym blogu, zmieniłam smaki na owocowe i pozostałe żółtka, aby się nie zmarnowały dodałam do ciasta. Śmietanowiec wart polecenia, nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Idealne na każdą okazję i łatwe do zrobienia.
CIASTO :
6 żółtek (białka odłożyć w 3 osobnych miseczkach po 2)
Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko przemieszać, dodać posiekaną na kawałki margarynę i posiekać wszystko przez chwilę do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Każdą część owinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę (u mnie32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy to którego jest więcej czyli 2/3 i na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Lekko dociskamy i nakłuwamy całe ciasto za pomocą widelca. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut, po czym wyjmujemy i przygotowujemy masy śmietanowe. MASA BANANOWA :
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń bananowy z cukrem
400 g śmietany 18 %
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką bananową. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto. MASA MALINOWA :
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń malinowy bez cukru
400 g śmietany 18 %
Białka
ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając
wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy
proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy
śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do
połączenia się śmietany z pianką malinową. Tak przygotowaną masę
wykładamy po łyżce na masę bananową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
MASA CYTRYNOWA :
2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń cytrynowy bez cukru
400 g śmietany 18 %
Białka
ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając
wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy
proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy
śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do
połączenia się śmietany z pianką cytrynową. Tak przygotowaną masę
wykładamy po łyżce na masę malinową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.
Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie na wierzchu masy cytrynowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa będzie ścięta. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 minut, po czym możemy wyjąć. Najlepiej zostawić na szafce na minimum 12 godzin, aby dobrze ostygło i się zwarło.
Rozumiem że można zmieniać smaki budyni i zrobić 2 pianki zamiast trzech? Budyń na 0,5l mleka? Śmietanka schłodzona? Cukir kryształ? Przesiewamy sypkie składniki? Łyżki c.waniliowego płaskie/pełne? Łyżeczki proszku pełne/płaskie? Podane wymiary formy są mirzone na dole czy na górze?
Jeśli coś ma znaczenie to jest to w przepisie zaznaczone, że ma być czubate, czy zimne czy ciepłe. A formy raczej ciężko, aby każdy miał takie same, więc używa najbardziej przybliżonej, stąd dla pomocy podaje wymiar w którym ja piekłam.
Anonimowy/a słusznie dopytuje o szczegóły, gdyż są niezmiernie ważne. Przy okazji widać, czy to tylko blog z przepisami, czy właścicielka piecze ciasta samodzielnie :D
Super wygląda to ciasto, oj zjadłabym taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wow- no to tym razem ja muszę zrobić Twoją wersję:) Wygląda wspaniale- tak wiosennie i słodko:)
OdpowiedzUsuńŚmietanowiec zawsze robiłam w wersji z budyniami waniliowymi, a tu taka przyjemna odmiana :) Musi być pysznie, bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRozumiem że można zmieniać smaki budyni i zrobić 2 pianki zamiast trzech? Budyń na 0,5l mleka? Śmietanka schłodzona? Cukir kryształ? Przesiewamy sypkie składniki? Łyżki c.waniliowego płaskie/pełne? Łyżeczki proszku pełne/płaskie? Podane wymiary formy są mirzone na dole czy na górze?
OdpowiedzUsuńJeśli coś ma znaczenie to jest to w przepisie zaznaczone, że ma być czubate, czy zimne czy ciepłe. A formy raczej ciężko, aby każdy miał takie same, więc używa najbardziej przybliżonej, stąd dla pomocy podaje wymiar w którym ja piekłam.
UsuńAnonimowy/a słusznie dopytuje o szczegóły, gdyż są niezmiernie ważne. Przy okazji widać, czy to tylko blog z przepisami, czy właścicielka piecze ciasta samodzielnie :D
Usuń