Pyszne ciasto ze śmietany, przypomina sernik, ale jest bardziej delikatne i lekkie. Znalazłam je na tym blogu, zmieniłam smaki na owocowe i pozostałe żółtka, aby się nie zmarnowały dodałam do ciasta. Śmietanowiec wart polecenia, nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Idealne na każdą okazję i łatwe do zrobienia.
CIASTO :
- 6 żółtek (białka odłożyć w 3 osobnych miseczkach po 2)
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę (u mnie 32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy to którego jest więcej czyli 2/3 i na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Lekko dociskamy i nakłuwamy całe ciasto za pomocą widelca. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut, po czym wyjmujemy i przygotowujemy masy śmietanowe.
MASA BANANOWA :
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń bananowy z cukrem
- 400 g śmietany 18 %
MASA MALINOWA :
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń malinowy bez cukru
- 400 g śmietany 18 %
MASA CYTRYNOWA :
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń cytrynowy bez cukru
- 400 g śmietany 18 %
Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie na wierzchu masy cytrynowej.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa będzie ścięta.
Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 minut, po czym możemy wyjąć. Najlepiej zostawić na szafce na minimum 12 godzin, aby dobrze ostygło i się zwarło.
Super wygląda to ciasto, oj zjadłabym taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wow- no to tym razem ja muszę zrobić Twoją wersję:) Wygląda wspaniale- tak wiosennie i słodko:)
OdpowiedzUsuńŚmietanowiec zawsze robiłam w wersji z budyniami waniliowymi, a tu taka przyjemna odmiana :) Musi być pysznie, bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRozumiem że można zmieniać smaki budyni i zrobić 2 pianki zamiast trzech? Budyń na 0,5l mleka? Śmietanka schłodzona? Cukir kryształ? Przesiewamy sypkie składniki? Łyżki c.waniliowego płaskie/pełne? Łyżeczki proszku pełne/płaskie? Podane wymiary formy są mirzone na dole czy na górze?
OdpowiedzUsuńJeśli coś ma znaczenie to jest to w przepisie zaznaczone, że ma być czubate, czy zimne czy ciepłe. A formy raczej ciężko, aby każdy miał takie same, więc używa najbardziej przybliżonej, stąd dla pomocy podaje wymiar w którym ja piekłam.
UsuńAnonimowy/a słusznie dopytuje o szczegóły, gdyż są niezmiernie ważne. Przy okazji widać, czy to tylko blog z przepisami, czy właścicielka piecze ciasta samodzielnie :D
Usuń