Zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa. Bardzo smaczna młodziutka cukinia nafaszerowana mięskiem mielonym i warzywami. Po jednej porcji ciężko się powstrzymać przed następną.
SKŁADNIKI :
- 4 młode cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 małe świeże pomidory lub puszka całych w zalewie
- 50 g sera żółtego np. Gouda
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jarzynka, sól, pieprz
Wycięty środek z cukinii kroimy na drobniutką kostkę. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i również kroimy w niedużą kostkę. Osobno kroimy w malutką kosteczkę cebulę i czosnek.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy na złoto, następnie dodajemy paprykę i miąższ cukinii. Często mieszając smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Pomidory bez skórek kroimy na niewielkie kawałki i dorzucamy do duszącego się farszu, posypujemy pieprzem i jarzynką. Na dość dużym ogniu, bez przykrycia, często mieszając dusimy, aż cały płyn z patelni odparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po czym dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser i natkę pietruszki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z połówek cukinii wylewamy powstałą wodę, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i do każdej połówki nakładamy farsz.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.
fantastyczny przepis! ja do farszu dodałam jeszcze troche chilli:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń