Nigdy nie jadłam gotowych skrzydełek w cieście, więc nie mam porównania czy są w strukturze podobne do tych fastfoodowych. W każdym razie są bardzo smaczne i chrupiące. Dzieciaki je uwielbiają, bo dla nich wszystko co ma panierkę jest pyszne. Zresztą my z mężem też nigdy nie możemy powstrzymać się przed wyciągnięciem ręki po kolejne sztuki. Polecam je przygotować w domku, bo za niewielką cenę mamy w domu pełną michę skrzydełek. I jeszcze dodam, że w środku są bardzo soczyste.
MARYNATA :
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- szklanka jogurtu naturalnego
CIASTO :
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
DODATKI :
- mąka pszenna typ 650
- olej do głębokiego smażenia (używam rzepakowy)
W rondelku lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury około 160-170 stopni. Wrzucamy po kilka sztuk skrzydełek, w zależności ile nam się zmieści i smażymy na złoty kolor około 10 - 15 minut. Wyjmujemy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują świeże, zarówno gorące jak i prawie zimne. Idealne w połączeniu z sosem czosnkowym, pomidorowym lub hamburgerowym. Możemy podać same, lub z frytkami czy pieczonymi ziemniakami.
Uwielbiam taką chrupiącą skorupkę :)
OdpowiedzUsuń