SPIS TREŚCI

6 czerwca 2014

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem z olejem rzepakowym

Wiosna i lato to cudowny czas. Na ryneczkach czy też przydomowych ogródkach znajdujemy wiele świeżych warzyw, a przecież wiadomo, że mają one więcej witamin i wartości odżywczych niż mrożonki. Korzystajmy z tego póki jest. Naleśniki lubimy pod wieloma postaciami, jedne z naszych ulubionych to właśnie te ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Idealnie smakują z dodatkiem kwaśniej śmietany, podanej z boku na talerzyku lub tradycyjnie z barszczykiem czerwonym.
Przepis dołączam do akcji  „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.


NALEŚNIKI :
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
 Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy jajka i miksujemy do połączenie, następnie wsypujemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników, ważne aby nie było grudek. Gdy masa jest gładka dodajemy olej, cukier, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut. Jeśli po tym czasie ciasto zbytnio zgęstnieje, rozrzedzamy je odrobiną wody. Ciasto ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnię dobrze rozgrzewamy i smarujemy ją tylko pierwszy raz olejem, wylewamy po troszku ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Patelnia nie wymaga natłuszczania przy każdym naleśniku, gdyż ciasto zawiera olej, który sprawia, że naleśniki nie przywierają. Usmażone naleśniki odkładamy na bok i przygotowujemy farsz.

FARSZ :
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 płaska łyżka jarzynki
  • 200 g śmietany 30 %
  • pieprz, sól
 Szpinak oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w grube paski.Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy jarzynką i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy posiekaną w grubą kostkę cebulę i pokrojony na cienkie plasterki ząbki czosnku. Rumienimy na złoty kolor, uważają aby czosnek się nie przypalił, dorzucamy pierś z kurczaka i szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy 5 minut często mieszając. Po tym czasie zalewamy wszystko śmietanką i na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusimy około 10 - 15 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zostawiamy do przestudzenia.

Do każdego naleśnika nakładamy po 1 - 2 łyżkach farszu i zwijamy jak krokiety. Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem i układamy nadziane naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 , więc używając go w codziennej kuchni dostarczamy je do naszego organizmu, a są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania między innymi naszego układu krążenia, mózgu czy wzroku. Olej rzepakowy czyli tzw Oliwa Północy dostarcza nam tych niezbędnych dobroci, więc korzystajmy z niego jak najczęściej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.