Wiosna i lato to cudowny czas. Na ryneczkach czy też przydomowych ogródkach znajdujemy wiele świeżych warzyw, a przecież wiadomo, że mają one więcej witamin i wartości odżywczych niż mrożonki. Korzystajmy z tego póki jest. Naleśniki lubimy pod wieloma postaciami, jedne z naszych ulubionych to właśnie te ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Idealnie smakują z dodatkiem kwaśniej śmietany, podanej z boku na talerzyku lub tradycyjnie z barszczykiem czerwonym.
Przepis dołączam do akcji „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.
NALEŚNIKI :
- 2 jajka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy jajka i miksujemy do połączenie, następnie wsypujemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników, ważne aby nie było grudek. Gdy masa jest gładka dodajemy olej, cukier, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut. Jeśli po tym czasie ciasto zbytnio zgęstnieje, rozrzedzamy je odrobiną wody. Ciasto ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnię dobrze rozgrzewamy i smarujemy ją tylko pierwszy raz olejem, wylewamy po troszku ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Patelnia nie wymaga natłuszczania przy każdym naleśniku, gdyż ciasto zawiera olej, który sprawia, że naleśniki nie przywierają. Usmażone naleśniki odkładamy na bok i przygotowujemy farsz.
FARSZ :
- 1 kg świeżego szpinaku
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 płaska łyżka jarzynki
- 200 g śmietany 30 %
- pieprz, sól
Szpinak oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w grube paski.Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy jarzynką i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy posiekaną w grubą kostkę cebulę i pokrojony na cienkie plasterki ząbki czosnku. Rumienimy na złoty kolor, uważają aby czosnek się nie przypalił, dorzucamy pierś z kurczaka i szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy 5 minut często mieszając. Po tym czasie zalewamy wszystko śmietanką i na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusimy około 10 - 15 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zostawiamy do przestudzenia.
Do każdego naleśnika nakładamy po 1 - 2 łyżkach farszu i zwijamy jak krokiety. Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem i układamy nadziane naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.