Pączki kto by ich nie lubił. Ja trafiłam na mój ulubiony przepis. Inspirację zaczerpnęłam z książki Kuchnia Polska Domowe Wypieki. U mnie nadzienie ze świeżych truskawek. Pączki są idealnie puszyste i mięciutkie. Wierzch z chrupiącego lukru i słodkich kandyzowanych owoców. I niech ktoś nie pomyśli, że możemy je tylko upiec w czasie karnawału, bo w każdym okresie smakują wyśmienicie. I oczywiście zamiast świeżych owoców możemy spokojnie nadziać je ulubioną konfiturą czy nutellą.
Pączki dołączam do akcji „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.
ROZCZYN :
- 1 szklanka ciepłego mleka (około 35-40 stopni C)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej typ 650
- 40 g drożdży świeżych
CIASTO :
- rozczyn
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 4 duże żółtka
- 1 duże jajko
- 4 łyżki prawdziwego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- świeże truskawki
- olej rzepakowy do smażenia ( około 1 i 1/2 litr)
W międzyczasie truskawki obrać z szypułek, umyć, osuszyć i delikatnie oprószyć odrobiną mąki.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, odrywamy po kawałku, do środka wkładamy po 2-3 truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, żeby w czasie puszenia się nie rozeszły. Uformowane pączki układamy w dość sporych odległościach na stolnicy oprószonej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce na 20 minut.
Olej w wysokim garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Wrzucamy partiami pączki i smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Następnie wyjmujemy na kratkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Czas smażenia należy dostosować do wielkości pączków, tak aby były przepieczone w środku.
DEKORACJA :
- sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżki wody
- cukier puder
- kandyzowane owoce do dekoracji
Przestudzone pączki smarujemy lukrem i posypujemy od razu kandyzowanymi owocami. Zostawiamy na chwilę, aby lukier zastygł.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 , idealnie sprawdza się do smażenia, pieczenia jak i na zimno. Nazywamy go naszą Oliwą z Północy. Zawarte w nim kwasy wspierają nasz organizm, dzięki czemu lepiej funkcjonuje.
Ale to musi być pyszne :-) wpraszam się na kawkę :-)
OdpowiedzUsuńMniam ... domowe pączki, wyglądają bardzo puszyście i smacznie,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.