SPIS TREŚCI

12 czerwca 2014

Pizza z zielonymi szparagami i sosem pomidorowym z olejem rzepakowym

Pewnie będą tacy co się oburzą bo jak to pizza ze szparagami, ale przecież nikt mi nie zabroni na ciasto położyć składników, które lubię. Pizza wyszła smaczna, dobrze wyczuwalne smaki szparaga i pomidorów. Idealna na obiad jak i na romantyczną kolację. 
Przepis dołączam do akcji  „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.


 CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do garnuszka wkruszyć drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Do dołka wlewamy przygotowany rozczyn i delikatnie zasypujemy mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować, czyli mąka będzie pękała.
Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować sos i szparagi.

SOS :
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Pomidory sparzyć przez kilka sekund wrzącą wodą i obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażamy i dodajemy pokrojone w niewielką kostkę pomidory, posypujemy cukrem. Dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. na koniec doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem, sos nie może być zbyt kwaśny. Odstawiamy do wystudzenia.

WSAD :
  • 32 sztuki cienkich szparagów zielonych
  • 32 cienkie plastry wędzonego boczku
  • 200 g żółtego sera
Szparagi delikatnie obrać, w dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Na wrzątek wrzucić szparagi i na średnim ogniu gotować 5 minut. Wyjąć do odcieknięcia, następnie owinąć każdego szparaga plastrem boczku.
Ser żółty ścieramy na tartce o średnich oczkach i dzielimy na 4 kupki.
Przygotowujemy blaszki do pieczenia pizzy lub blachy piekarnikowe wykładamy papierem i posypujemy mąką. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą część rozwałkowujemy na kształt pizzy , brzegi lekko zwijamy, aby były grubsze. Oba ciasta smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, posypujemy każde kupką sera, układamy na każdą pizze po 16 szparagów w miarę równych odległościach. Na koniec posypujemy pizze resztą sera.

 
Pieczemy przez około 20 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony, a spód pizzy rumiany, ale niespieczony zbytnio. Kroimy na małe trójkąciki na których będzie po 1 - 2 szparagi.


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 dlatego polecam używać go w codziennej kuchni. Jest on idealny między innymi do pieczenia, smażenia, do sosów, sałat czy ciast. W mojej kuchni nigdy go nie brakuje, bo wiem co dobre. 

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.