SPIS TREŚCI

22 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe w musztardzie

W tym roku również pierwszy raz zrobiłam ogórki w musztardzie, smakują jak konserwowe, ale mają lekki posmak musztardy. Skorzystałam z tego przepisu. Ogóreczki te bardzo zasmakowały dzieciakom.


SKŁADNIKI :
  • 3 i 1/2 kg ogórków gruntowych

21 sierpnia 2014

Rolada z kurczaka z papryką

Domowa wędlinka to temat nie raz już na blogu poruszany. Dziś pyszne, soczyste, drobiowe mięsko z aromatyczną, świeżą papryką. Idealne dla osób na diecie, jak i dzieci.


SKŁADNIKI :
  • kurczak o wadze około 2 kg

Zupa krem z pomidorów

Jak wiadomo dzieci grzybów jeść nie mogą, więc posiłek muszą mieć osobny. Kto ma niejadka w domu, to wie jak ciężko mu dogodzić. Zupa krem jest dobrym sposobem na przemycenie wielu warzyw i witamin. W smaku łagodna, słodka, spokojnie można ją pić z kubeczka.


SKŁADNIKI :
  • 1/2 kg pomidorów

Pierogi z kurkami, oscypkiem i kaszą gryczaną

Ten rok obrodził w kurki, można je przynosić wielkimi koszami. Grzechem by było ich nie zrywać. I tak prócz marynowanych, często goszczą obecnie na obiad. Pierwszą propozycją są pierogi z nutą górskiego klimatu, czyli z oscypkiem. Najlepsze okraszone skwareczkami i cebulką.


FARSZ:
  • 500 g świeżych kurek

Prawdziwki marynowane w occie

W te wakacje będąc w górach grzybki zamykałam w słoiczki. I tak najczęstszymi leśnymi dobrociami są tam prawdziwki i kurki. W pół godziny możemy mieć pełny koszyk. Na domową posiadówkę uwielbiamy takie marynowane w occie. Prawdziwki są jednymi z najlepszych, bo zachowują jędrność i są bardzo mięsiste. Zalewa w zasadzie taka sama jak do innych grzybków, ale bez zbędnych dodatków i dziś podana w szklankach, gdyż nie miałam innej miary. Szklanka pojemności 250 ml.


SKŁADNIKI :
  • kapelusze prawdziwków z kawałkiem ogonka

Ogórki konserwowe w ketchupie

W tym roku za sprawą Pogaduszkowej grupy pierwszy raz zrobiłam ogórki w ketchupie. Skorzystałam z przepisu Małgosi. Ogórki bardzo podobne do zwykłych konserwowych, ale z nutą pikanterii pomidorowej. Na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie jeden raz, są bardzo smaczne.


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych

20 sierpnia 2014

Pierogi ze śliwkami

Uwielbiamy pierożki, przeważnie jemy wytrawne, ale przychodzi od czasu do czasu chęć na takie słodkie. Sezon na śliwki trwa, więc nie wypadało ich nie użyć. Ciasto na mleku jest delikatne i bardzo smaczne. Pierożki te możemy podać polane masełkiem z uprażonymi orzechami, śmietaną z cukrem, czy bułką tartą podsmażoną na maśle, ale jak dla nas śmietana wygrywa.


CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej

Przecier pomidorowy

Zima to taki czas, że w sklepach brakuje naszych pachnących letnich warzyw i owoców, dlatego dobrym pomysłem jest zachowanie ich w słoikach. I tak dziś polecam domowy, gęsty przecier pomidorowy. Idealny do sosów, zup i innych dań. 


SKŁADNIKI :
  • 3 kg mięsistych bardzo dojrzałych polnych pomidorów (najlepsze podłużne)

19 sierpnia 2014

Penne z cukinią, pieczarkami, papryką, marchewką i porem w sosie serowym

Dawno nic na blogu się nie pojawiło, ale to nie znaczy, że bloga już nie będzie. Po prostu za sprawą lata i wakacji większość czasu spędzamy na dworze i komputer leży spokojnie w domu i odpoczywa. Od pewnego czasu mój blog zniknął z portali typu mikser, durszlak itp i tak już pozostanie. Na facebooku też już nie będzie wpisów na bieżąco, dlatego jeśli chcecie dowiadywać się o nowych wpisach pozostaje jedynie subskrypcja na blogu. Na blogu pojawi się wkrótce dużo przetworów i innych smakołyków. Wpisy będą pojawiać się różnie, jak czas pozwoli to nawet kilka dziennie. Wszystkie te zmiany są związane z tym, że po ponad półtorarocznym jego prowadzeniu zdałam sobie sprawę, że wiele osób trafia tutaj przypadkowo przez różne strony, a pierwsze założenia były inne. Blog ten jest moją książką kucharską i chcę się dzielić przepisami z innymi, ale też chcę aby trafiały tutaj osoby, które znają już mnie i moją kuchnię, a nie ciekawscy czasem wredni ludzie z innych portali. I tutaj, żeby nikt mnie źle nie zrozumiał, nowe osoby są mile widziane, ale nie chcę już by mój blog był kojarzony z promującymi go serwerami, ale żeby tętnił swoim życiem. Z tych portali często niestety trafia się spam i anonimy nie wnoszące nic ciekawego do komentarzy. I wiecie co przykre jest to , iż ja wiem , że dużo osób korzysta z mojego bloga, ale nie napiszą w komentarzu nawet jednego słowa, a najprzykrzejsze już jest to jak zobaczę, że blogerzy skorzystają z mojego przepisu, dodają go na swoim blogu, ale nawet nie pochwalą się u mnie, że to zrobiły i smakowało. Ostatnio na coraz więcej takich wpisów trafiałam przypadkowo. I jestem pewna, że mimo tych zmian wierni fani moich wpisów dalej tutaj będą trafiać, gdyż jak na razie mimo braku nowości statystyki to potwierdzają.
Po długiej przerwie zapraszam na bardzo smaczny makaron. 


SKŁADNIKI :
  • 2 średnie marchewki