W lipcu na weselu jadłam pyszne ciasto na biszkopcie z kremem, jabłkami i posypane wiórkami kokosowymi. Przepisu nie udało mi się zdobyć, ale od czego jest internet. Opisałam to ciasto jak najdokładniej i znalazłam przepis odpowiadający tym smakom. U jednych to ciasto z jabłkami, a w oryginale nazwa to trociniak. W przepisach w internecie biszkopt jest na spodzie, później jabłka i na wierzch masa obsypana wiórkami. Ja zrobiłam w wersji takiej jaką widziałam na weselu, czyli biszkopt jest na dole i na górze. Ciasto to w smaku powala. Polecam.
BISZKOPT :
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka (około 35-40 minut) w temperaturze 180 stopni. Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.
KREM :
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 250 g miękkiej margaryny
MASA JABŁKOWA :
- 3 takie same galaretki (u mnie jabłkowo-miętowe, mogą być np truskawkowe, cytrynowe, agrestowe, brzoskwiniowe itd)
- 6 średnich twardych jabłek
- 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody
W blaszce w której piekliśmy ciasto układamy na spodzie jeden blat, smarujemy go 1/3 częścią kremu. Na krem wylewamy mocno tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawiamy do lodówki, aby stężała całkowicie, następnie smarujemy ją kolejną 1/3 częścią kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i smarujemy pozostałym kremem. Przygotowujemy posypkę kokosową.
POSYPKA KOKOSOWA :
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 100 g margaryny lub masła
Ciasto schłodzić minimum 4 godziny w lodówce, aby dobrze się połączyły wszystkie warstwy.
piekę to ciasto od kilku lat,jest pyszne
OdpowiedzUsuń