Jajka pod jaką postacią by nie były zawsze znikają u nas ze stołu. Wersja z łososiem to ulubiona mojej córeczki, ona pochłania wszystko co ma w sobie wędzonego łososia. Należy uważać przy przyprawianiu z solą, gdyż łosoś wędzony przeważnie jest już słony.
SKŁADNIKI :
- 6 jajek
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- mały pęczek drobnego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do żółtek. Połowę łososia kroimy na drobniutkie kawałeczki i również dodajemy do żółtek. Za pomocą widelca wszystko mieszamy, rozgniatając żółtka, na koniec dodajemy majonez i ponownie mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałego łososia dzielimy na 12 wąskich paseczków, następnie każdy paseczek zwijamy w rulonik.
Do białek nakładamy farsz i do środka każdego jajeczka wciskamy rulonik z łososia.
Tak przygotowane jajka najlepiej schłodzić przez minimum 2 godziny, ale można też podawać od razu po zrobieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.