Jesienno-zimowe przyjęcia u nas w domu nie mogą obejść się bez rozgrzewającego czerwonego barszczyku. Do towarzystwa jemu zawsze są krokiety i paszteciki. Chrupiące, kruche, drożdżowe ciasto z mięskiem znika ekspresowo.
FARSZ :
- 250 g chudego mięsa wieprzowego np z łopatki lub szynki
- 250 g brzuszka wieprzowego z tłuszczykiem
- 1 średnia marchewka
- 1/2 średniej pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Ugotowane mięso, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy do wystudzenia, następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na złoty kolor na nim cebulkę, po czym dodajemy do reszty farszu. Dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
CIASTO :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki margaryny
- 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 18 %
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
NA WIERZCH :
- 1 żółtko
- mak do posypania
Schłodzone ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie paski (około 1/2 cm grubości). Na koniec ciasta nakładamy farsz i rolujemy w wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i następnie kroimy po skosie na niewielkie paszteciki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy paszteciki w luźnych odstępach od siebie. Każdy pasztecik smarujemy za pomocą pędzelka żółtkiem i posypujemy makiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim paszteciki na złoty kolor.
Polecam ten przepis.Robilam pierwszy raz paszteciki i muszę przyznać,że robi się je bardzo szybko i są pyszne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne paszteciki:) Polecam ten przepis nawet osobom z małym doświadczeniem kulinarnym.
OdpowiedzUsuń