SPIS TREŚCI

27 marca 2015

Makaron Nudle z warzywami i kurczakiem po chińsku

Zawsze lubiłam makaron w wietnamskich knajpach. Mój ulubiony to sojowy, ale dziś zwykłe nudle do kupienia w każdym większym sklepie, ja zaopatruje się w Lidlu. Przepis ten dostałam od Camilki. Danie wyszło pyszne, zarówno z sosem jak i bez niego. Przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a wystarczy spokojnie na 4 porcje.


SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 małego selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 1/2 białej części z pora
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki suszonych grzybów mun
  • 1 opakowanie makaronu Nudle
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego
  • przyprawa do kuchni chińskiej
  • sos sojowy
Filet z kurczaka kroimy na dość cienkie plastry, skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy 1 łyżką przyprawy do chińszczyzny i polewamy 2 łyżkami sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Marchewkę, seler i pietruszkę, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę wg uznania kroimy w kostkę lub w paseczki, por kroimy w dość grube półplasterki. Czosnek posiekać na cienkie plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. 
Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Jajka rozbić do miseczki i delikatnie roztrzepać, ale nie zmieszać żółtka z białkami, mają być widoczne i białko i żółtka.
Na dużym ogniu na głębokiej patelni (najlepiej woku) rozgrzewamy olej wrzucamy pietruszkę, marchewkę i seler. Cały czas mieszając podsmażamy około 3 minuty, następnie dodajemy groszek, paprykę, por, grzyby mun i czosnek. Podsmażamy wciąż na dużym ogniu przez 2 minuty. 


 Następnie ogień ciutkę zmniejszamy i za pomocą widelca powolutku wlewamy po trochu jajek, po każdym dorzuceniu jajka delikatnie przemieszać warzywa, z jajek mają tworzyć się jakby kluski. 
Gdy już wszystkie jajka są dodane wrzucamy kurczaka i znów na dużym ogniu podsmażamy tylko do momentu, aż kurczak nie będzie surowy (nie więcej niż 3 minuty).


Na koniec dodajemy makaron prosto z wody, posypujemy przyprawą do chińszczyzny do smaku i polewamy około 4 łyżkami sosu sojowego również do smaku. Za pomocą 2 łyżek przerzucamy makaron z warzywami, aby wszystko się przemieszało. 


Danie podajemy samo lub polane ostrym sosem chilli.


2 komentarze:

  1. Szkoda ze nie ma ziół tylko przyprawy gotowe to psuje całość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proszę sobie nie psuć tylko doprawić po swojemu, w końcu każdy przepis można modyfikować wg swojego widzi mi się. Mi smakuje tak jak podałam w przepisie.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.