SPIS TREŚCI

27 marca 2015

Różyczki z masy cukrowej

W ubiegłym roku obiecałam, że wstawię na bloga instrukcję jak zrobić różyczki z masy cukrowej. I tak wreszcie nadeszła na nie pora, gdyż kolejny zaległy tort będzie właśnie z nimi i pojawią się również babeczki nimi dekorowane. Różyczki są dość łatwe w przygotowaniu choć pracochłonne. Możemy je zrobić w różnych kolorach, jak tylko dusza zapragnie.


POTRZEBNE BĘDĄ :
  • masa cukrowa
  • barwnik spożywczy zielony do listków
  • barwniki spożywczy wybranego koloru do różyczek
  • wykałaczki
  • kawałek pianki lub styropianu
Niedużą część masy barwimy na zielono, a resztę wg uznania jakie chcemy różyczki.
Na jedną różyczkę będziemy mieli 3 listki, czyli robimy sobie 3 kuleczki zielone. Na płatki będziemy potrzebować około 9-10 kuleczek wybranego koloru. Zaczynamy od zrobienia różyczki czyli najpierw jedną kuleczkę rozpłaszczamy w palcach na płatek, następnie zwijamy w rulonik i nakładamy na wykałaczkę. Kolejną kulkę rozpłaszczamy i owijamy wokół zwiniętego w rulonik płatka. Z kolejnymi kulkami postępujemy tak samo, obkręcając je na przemiennie na wykałaczkę, formując różyczkę. Im płatek bardziej na zewnątrz, tym bardziej go wywijamy, chyba że chcemy nie rozwiniętą różyczkę. Kiedy wszystkie płatki już zawiniemy to nożyczkami odcinamy niepotrzebną masę od spodu. Teraz kulki zielone rozpłaszczamy i doklejamy od spodu tak by wystawały i były widoczne. Na koniec odcinamy zbędną zieloną część masy.


Zrobione różyczki należy ustawić w przewiewnym, suchym miejscu, aby wyschły. Dobrze wysuszone różyczki możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniczku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.