Mój niejadek bardzo lubi serniki, tak więc dla niego upiekłam taki na kakaowym spodzie w łatki. Sernik jest nie za słodki. Dosyć mokry. Jak dla nas smakuje wybornie.
CIASTO :
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
MASA SEROWA :
- 1 kg sera w wiaderku bez zbędnych dodatków
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 120 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki gęstej śmietany 18 %
- 1 budyń śmietankowy (40g)
Czekoladę rozpuszczamy na parze tzn do większego garnka na dno wlewamy trochę wody i na niego stawiamy mniejszy garnek lub miseczkę tak by nie dotykał wody. Woda we większym garnku ma na małym ogniu się gotować tworząc parę między mniejszym naczyniem. W mniejszym naczyniu umieszczamy połamaną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
Na niewielkich obrotach miksera ucieramy ser z cukrem, do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie wciąż ucierając wbijamy po jednym jajku i ekstrakt waniliowy, na koniec dodajemy śmietanę i budyń i dokładnie miksujemy.
Do miseczki wlewamy szklankę powstałej masy serowej, resztę wylewamy na schłodzone ciasto.
Do miseczki z masą serową wlewamy przestudzoną, ale płynną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z niewielką dziurką robimy na białej masie serowej łatki z czekoladowej masy , zostawiając odstępy, gdyż łatki będą się rozlewały.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-75 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia, następnie przenosimy je do lodówki na minimum 12 godzin, aby ładnie stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.