Na jesienne i zimowe wieczory takie słoiczki będą jak znalazł. Cytrynki z miodem i rumem idealnie skomponują się z herbatą jak i wodą, można też dodać do drinka. Ciekawostka jest taka, że słodkie wcale nie są mimo cukru i miodu . Składniki są orientacyjne, bo to zależy od słoika. Możemy zrobić sobie tylko z jednej cytrynki, jak i tak jak ja z kilograma.
SKŁADNIKI :
Cytryny jeśli nie są ekologiczne dokładnie myjemy i parzymy skórkę. Następnie kroimy w plastry około 3-5 mm. W miseczkę wsypujemy cukier. Każdy plasterek grubo obtaczamy cukrem i układamy w słoikach jeden na drugim i jak się zmieszczą po bokach. Mają być gęsto powkładane. Odstawiamy na godzinę żeby puściły troszkę soku. Po czym do każdego słoiczka wlewamy 2 łyżki płynnego miodu i dopełniamy do pełna rumem. Zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce.
UWAGA : Jeśli zrobimy jeden słoiczek to pasteryzować nie musimy, wystarczy przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.