Jak już wiadomo uwielbiam eksperymentować w kuchni i tak zamiast typowych roladek z łososia powstały owinięte w grilowanej cukinii, którą uwielbiam. Przygotowanie ich nie jest pracochłonne, a gościom smakowało, nawet stwierdzili, że lepsze od tych tradycyjnych.
SKŁADNIKI :
- 1 średnia cukinia
- 200 g łososia sałatkowego
- serek Almette ziołowy
- pieprz czarny grubo mielony
- sól
- olej
- wykałaczki
Każdy plaster skrapiamy olejem i po obu stronach delikatnie posypujemy solą i dość sporo pieprzem.
Rozgrzewamy patelnie grillową (może też być grill elektryczny) i opiekamy cukinię z obu stron na rumiano (zajmuje to dosłownie chwilkę). Plastry cukinii studzimy.
Gdy cukinia jest zimna kładziemy jeden plaster na desce, układamy na całej jego długości plasterki łososia i z jednej strony na skraju nakładamy kleksa z serka. Zaczynając od strony z serkiem zwijamy roladki i przebijamy na środku wykałaczką. Z pozostałą cukinią postępujemy w ten sam sposób co z pierwszym plastrem. Gotowe roladki chłodzimy w lodówce minimum 5 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.